Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ – Στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος


Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ήταν τα περιφερειακά θέματα και η Αν. Μεσόγειος.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχε το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την επικοινωνία αυτή, συζητήθηκαν – σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο – περιφερειακά ζητήματα, ιδίως εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Νωρίτερα, ο Tούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει σε ομιλία του πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική “kazan-kazan” (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Θρίλερ για γερά νεύρα: Το Ορούτς Ρέις πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στις 12.35 το σεισμογραφικό – ερευνητικό Ορούτς Ρέις εισήλθε εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Έχει πορεία δυτική – νοτιοδυτική και πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άγει ηχοβολιστικά μήκους 200ων μέτρων.  Συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

 

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να επιδοθούν σε πόλεμο νεύρων. Από τις 7.20 χθες, αργά το απόγευμα, που το Ορούτς Ρέις εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση ανατολική βορειοανατολική, διαφαινόταν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξέρχετο και της κυπριακής ΑΟΖ, που περιλάμβανε το υπόλοιπο τμήμα της παράνομης NAVTEX, που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας.

 

Στις 3 τα ξημερώματα το τουρκικό ωκεανογραφικό είχε εξέλθει της κυπριακής ΑΟΖ έχοντας χαράξει ρότα βόρεια, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας.

 

Όμως, στις 5 άλλαξε πορεία, με κατεύθυνση νότια – νοτιοδυτική και πέρασε πάλι τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν ως έχουν, με ισχυρή παρουσία, σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής. Άλλωστε, η επιφυλακή δεν ήρθη ακόμα κι όταν βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 7.20 χθες αργά το απόγευμα.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!