Τα δάκρυα του Κιμ Γιονγκ Ουν και η σπάνια συγγνώμη στον λαό της Βόρειας Κορέας


Την σπάνια ευκαιρία να δουν τον ηγέτη της χώρας τους να δακρύζει είχαν οι Βορειοκορεάτες καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να απολογηθεί για την αποτυχία του να ηγηθεί της χώρας του εν μέσω ταραγμένων καιρών λόγω κορωνοϊού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της μαζικής στρατιωτικής παρέλασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία σηματοδότησε τα 75 χρονια του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβγαλε τα γυαλιά του και σκούπισε τα δάκρυά του –μία ένδειξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, της εντεινόμενης πίεσης που ασκείται στο καθεστώς του.

«Ο λαός μου έδειξε εμπιστοσύνη τόσο μεγάλη όσο ο ουρανός, και τόσο βαθιά όσο η θάλασσα, αλλά απέτυχα να φανώ πάντα αντάξιός της», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σύμφωνα με την μετάφραση των δηλώσεών του στο Korea Times.

«Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό».

Αναφερόμενος στον παππού και τον πατέρα του –τους δύο προηγούμενους ηγέτες της Βόρειας Κορέας- ο Κιμ συνέχισε:

«Αν και είμαι επιφορτισμένος με τη σημαντική ευθύνη να ηγούμαι αυτής της χώρας χάρη στην εμπιστοσύνη όλου του λαού, υποστηρίζοντας τον σκοπό των μεγάλων συντρόφων Kim Il-sung και Kim Jong-il, οι προσπάθειές μου δεν ήταν αρκετές για να διώξω από τον λαό μας τις δυσκολίες της ζωής του».

Αν και η στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, αποκάλυψε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο καθώς και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό, οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο Κιμ χρησιμοποίησε ένα μεγάλο μέρος από την ομιλία του για να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στο λαό της Βόρειας Κορέας.

«Τεράστιες προκλήσεις», «άπειρες δυσκολίες» και «καταστροφές χωρίς προηγούμενο» ήταν μόνο μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο ηγέτης της ασιατικής χώρας, μεταδίδει η Guardian.

Τον τελευταίο καιρό οι εμπορικές συναλλαγές της Βόρειας Κορέας με την Κίνα –τον μεγαλύτερο οικονομικό σύμμαχό της- μειώθηκαν δραματικά εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων που επέφερε ο κορωνοϊός αν και η Πιονγιάνγκ επιμένει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα.

Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιον λόγο ο αυταρχικός ηγέτης επέλεξε να αναλυθεί σε δάκρυα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο Χονγκ Μιν, διευθυντής του βορειοοκορεατικού τμήματος του Κορεατικού Ινστιτούτου για τη Διεθνή Ενοποίηση, δήλωσε στο πρακτορείο Korea Times: «Πίσω από αυτό το μήνυμα, μπορεί κανείς να οσμιστεί ότι ο Κιμ αισθάνεται τη μεγάλη πίεση της εξουσίας.

Παρά την πίεση και τη συγκίνηση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ξέχασε πάντως τον παλιό, καλό του εαυτό: αν και απέφυγε την απευθείας κριτική προς την Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να «κινητοποιήσει πλήρως» την πυρηνική του δύναμη αν απειληθεί.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!