Σύψας: Ιατρικό μυστήριο ο θάνατος του 35χρονου χωρίς υποκείμενα νοσήματα


«Ιατρικό μυστήριο» είναι όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Καθηγήτης λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, ο θάνατος 35χρονου ασθενή με κορωνοιό.

«Είναι ένα τραγικό γεγονός που μας θυμίζει πως κανένας δεν είναι απρόσβλητος από τον ιό. Κάθε ηλικία, ακόμη κι άνθρωποι που είναι απόλυτα υγειείς μπορούν να χάσουν την ζωή τους» τόνισε ο καθηγητής χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κος Σύψας, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό, μια προσεκτική μελέτη των στατιστικών στοιχείων αναφορικά με την θνησιμότητα του κορωνοιού υποδεικνύει το ελάχιστο ποσοστό θανάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ποσοστό που αγγίζει το 0,2 %. «Πιο πολύ αυτές οι ηλικίες κινδυνεύουν από ένα τροχαίο παρά από τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής χαρακτηρίζοντας σε κάθε περίπτωση τον θάνατο ενός ασθενούς σε τέτοια ηλικία μεγάλη ήττα που σοκάρει κάθε γιατρό και εργαζόμενο στον ιατρικό κλάδο. «Είναι στρες ακόμη και για εμάς» ανέφερε.

Την ίδια ώρα ο λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως αποτελεί ιατρικό μυστήριο ο θάνατος ενός νεαρού ασθενούς που νοσεί από κορωνοιό αλλά δεν αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα και πρόσθεσε πως ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ύπαρξη ενός κακού γονιδίου ή την συντέλεση υπεραντίδρασης του οργανισμού στον ιό.

«Μια υπέρμετρη ανοσολογική απάντηση μπορεί να είναι το αίτιο», πιθανολόγησε επισημαίνοντας πως ακριβώς επειδή το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι ανώριμο και άρα δεν μπορεί να αντιδράσει δυναμικά, γιαυτό καταγράφουμε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!