Σύψας: Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown – Μάσκα και όχι πανικός


Ο κόκκινος συναγερμός δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Open o καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε ότι «δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν», είπε ακόμη ο κ. Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες. Πιστεύω ότι θα δεν θα πάμε προς το “κόκκινο” αλλά προς το “κίτρινο”. Άρα δεν χρειάζεται να μπαίνει στη ζωή μας μία τεράστια νότα απαισιοδοξίας».

Ακόμη ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι «η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση. Ωστόσο δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να μην υπάρχει κανένας πανικός, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και να κάνουμε όλοι – πολιτεία και πολίτες – το σωστό».

Όσο για τη μάσκα, ο κ. Σύψας επισήμανε: «Υπάρχει μία σημαντική μελέτη που λέει ότι εάν όλοι οι πολίτες φορέσουν συνεχώς τη μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους ή και μέσα σε αυτό όταν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες η επιδημία σε δέκα ημέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα. Έχουμε προτείνει στους πολίτες όταν είναι έξω να φορούν μάσκα. Έχω μία πολύ σταθερή άποψη. Είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα. Θέλω να ξαναπώ ότι δεν είμαι υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες. Θέλω να πείσω τους πολίτες να φορούν όσο περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!