Σόιμπλε: Πονούσα όταν στην Ελλάδα με παρουσίαζαν σαν τον Χίτλερ


Πρέπει κανείς να μάθει να ζει με αυτό, πονάει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να το λαμβάνει υπ’ όψιν. Δεν πρέπει κανείς να απομονώνεται, αλλά να διερωτάται πάντα, αν κάνει τη δουλειά του σωστά υποστήριξε

«Συναισθανόμουν πάντα τους άλλους στην Ευρώπη», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι η Γερμανία, λόγω της ιστορίας της, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της. Παραδέχεται ότι πολλές φορές «πονάει» να βλέπει κανείς εικόνες, όπως τον εαυτό του ως Χίτλερ, αλλά πρέπει να μάθει να ζει με αυτό, ενώ δηλώνει οπαδός της θεωρίας του Κέινς για τον ρόλο του κράτους σε περιόδους κρίσης, αλλά εμμένει στην άποψή του κατά των ευρωομολόγων.

«Δεδομένης της ιστορίας μας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους γείτονές μας. Το πετύχαμε αρκετά καλά μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρεμπιπτόντως, είχα πάντα μεγάλη ενσυναίσθηση για τους άλλους στην Ευρώπη. Έλεγα πάντα: Δεν θέλω πρώτα να ρωτήσω τι είναι καλό για τη Γερμανία, αλλά να συζητήσω για το ποια πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχωρεί στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο.

Ο κ. Σόιμπλε ερωτάται μεταξύ άλλων για τα συναισθήματά του όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Ευρώ εμφανίστηκαν στην Ελλάδα αφίσες που τον παρουσίαζαν ως Χίτλερ. «Πρέπει κανείς να μάθει να ζει με αυτό, πονάει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να το λαμβάνει υπ’ όψιν. Δεν πρέπει κανείς να απομονώνεται, αλλά να διερωτάται πάντα, αν κάνει τη δουλειά του σωστά», απαντά ο κ. Σόιμπλε και επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν ανήκε στους μη δημοφιλείς πολιτικούς κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. «Έχω ευθύνη έναντι των πολιτών που με ψήφισαν. Φυσικά και θα ήταν ωραίο να απολάμβανα υψηλή δημοφιλία στην Βραζιλία, αλλά δεν με ψήφισαν οι Βραζιλιάνοι», λέει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει ότι κατά την διάρκεια της κρίσης λάμβανε πολλές επιστολές από την Ελλάδα που έλεγαν: «Γνωρίζουμε ότι υπαίτιος δεν είστε εσείς, αλλά η κυβέρνησή μας».

Αναφερόμενος στο «φρένο χρέους» για την Γερμανία και στο «δόγμα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (“Schwarze Null”), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αιφνιδιάζει δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός της διδασκαλίας του Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος ζητά από το κράτος να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στην οικονομία σε περιόδους κρίσης» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις τόσο σοβαρής μείωσης της ζήτησης. «Αλλά και σε καλές οικονομικές περιόδους πρέπει να μειώνει και πάλι τα ελλείμματα. Εάν δεν είχε γίνει τόσο καλή διαχείριση στην οικονομία κατά τις προηγούμενες εκλογικές περιόδους, δεν θα υπήρχαν τώρα τα απαραίτητα περιθώρια», επισημαίνει με νόημα.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Κάλαμος – Καστός: Μαγευτικά νησάκια στο Ιόνιο Πέλαγος δίχως αυτοκίνητα

Δυο πανέμορφα νησάκια σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και πολύ κοντά στη Λευκάδα, με το πράσινο των πεύκων να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα με τις όμορφες βοτσαλωτές παραλίες, δίχως αυτοκίνητα, με κάνα δυο οικισμούς, λίγα ταβερνάκια και δωμάτια για ανέμελες διακοπές

Μακαρούνες και λαδόπιτες: Το νησί που οι ξένοι θεωρούν ότι έχει το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα

Έχει εκπληκτικά νερά, σου προσφέρει την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία στις διακοπές σου, όμως ο λόγος που αποθεώνεται διεθνώς είναι το φαγητό της.

Νερά που θυμίζουν Μαλδίβες: Το ελληνικό νησί με τις ωραιότερες «κρυμμένες» παραλίες του παγκόσμιου χάρτη (pics)

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

«Ένας Παράδεισος που λίγοι ξέρουν»: To μικρό νησάκι που αποθέωσαν οι Times (pics)

Πραγματικό όνειρο…

Ελάχιστοι επισκέπτες, καταγάλανες παραλίες, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα: Ο «εναλλακτικός» προορισμός που το 2020 θα κάνει θραύση

Αν αγαπάτε το κυκλαδίτικο στυλ διακοπών, αλλά φέτος έχετε ανάγκη από ξεκούραση και χαλάρωση, σας έχουμε μια υπέροχη πρόταση.

https://www.ethnos.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!