Συναγερμός στην IBM – Χάκερς στοχεύουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού


Ένας κολοσσός της πληροφορικής, η IBM αποκάλυψε ένα σχέδιο κυβερνοκατασκοπείας που είχε στηθεί εδώ και μήνες προκειμένου άγνωστοι – ίσως και υπηρεσίες συγκεκριμένης χώρας – να εισβάλλουν στην διαδικασία της «ψυχρής αλυσίδας» μεταφοράς των εμβολίων του κορονοϊού.

Όπως αποκάλυψε το BBC, η αλυσίδα μεταφοράς των εμβολίων, μια πραγματικά γιγαντιαία και ευαίσθητη επιχείρηση για την σωτηρία του πλανήτη από την πανδημία του κορονοϊού, έγινε στόχος από κυβερνοκατασκόπους! 

Σύμφωνα με την IBM, εντόπισε ένα ολόκληρο σχέδιο που στόχο είχε τα φορτηγά αλλά και τα ειδικά ψυγεία με τα οποία μεταφέρονται τα εμβόλια, κάποια από αυτά και στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Η προσπάθεια των χάκερς ήταν να «πειράξουν» τις θερμοκρασίες. 

Η ταυτότητα των δραστών είναι ακόμα άγνωστη αλλά η IBM αναφέρει ότι η μεθοδολογία που ακολούθησαν δείχνει συγκεκριμένη χώρα.

 Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά και την προειδοποίηση της Interpol για πιθανές επιθέσεις κατά την μεταφορά των εμβολίων.

Ένα σχέδιο «εισβολής» από τον Σεπτέμβριο του 2020

Η IBM αναφέρει ότι εκτιμά ότι η επιχείρηση από τους χάκερς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν τακτικές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing emails) τα οποία εστάλησαν σε 6 χώρες με στόχο να μπορέσουν να διεισδύσουν σε οργανισμούς που συμμετείχαν στην «Ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς των εμβολίων (Cold Chain Equipment Optimisation Platform (CCEOP) of Gavi) την διεθνή συμμαχία δηλαδή για τα εμβόλια. 

Σε αυτή την συμμαχία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς.

Όλοι αυτοί βοηθούν στην μεταφορά των εμβολίων στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου.

Οι χάκερς έπαιζαν ρόλους όπως τον ρόλο ενός επιχειρηματία κινέζικης εταιρείας η οποία συμμετείχε στην αλυσίδα αυτή έτσι ώστε να πείσουν τα θύματά τους. 

Με τα ψεύτικα email που έστελναν ανέφεραν ότι θα παρείχαν μεταφορά των εμβολίων και έτσι τους ζητούσαν να κάνουν εγγραφή δίνοντας τα στοιχεία τους.

Αυτό θα τους επέτρεπε να μπουν μέσα στο σχέδιο που έχουν καταστρώσει κυβερνήσεις ολόκληρες για την διανομή των εμβολίων.

Πως τους αποκάλυψαν

Η IBM αναφέρει ότι το σατανικό αυτό σχέδιο αποκαλύφθηκε από μια ομάδα ειδικών στην ασφάλεια του διαδικτύου που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση απειλών εξαιτίας του κορονοϊού.

 

Ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές και άμεσα σήμανε συναγερμός.

 

Θυμίζουμε ότι χάκερ της Βόρειας Κορέας είναι οι βασικοί ύποπτοι για την επίθεση στην AstraZeneca. Οι χάκερ προσπάθησαν να εισβάλουν στα συστήματα της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος στο Reuters. Η εταιρεία είναι πίσω από το εμβόλιο του κορωνοϊού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι χάκερ προσποιήθηκαν συνεργάτες εταιρείας και μέσω LinkedIn και WhatsApp προσπάθησαν να προσεγγίσουν το προσωπικό της AstraZeneca με ψεύτικες προσφορές εργασίας, ανέφεραν οι πηγές.

Έστειλαν έπειτα έγγραφα που υποτίθεται ότι είναι περιγραφές εργασίας που ήταν “δεμένα” με κακόβουλο κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος. Οι απόπειρες πειρατείας στοχεύουν σε ένα «ευρύ φάσμα ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που εργάζεται στην έρευνα COVID-19, δήλωσε μια από τις πηγές, αλλά δεν θεωρείται ότι ήταν επιτυχής.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε προηγουμένως ότι πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις. Δεν έχει άμεση γραμμή επαφής για ξένα μέσα ενημέρωσης. Η AstraZeneca, η οποία είναι μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην τελική ευθεία για τα εμβόλια κατά του COVID-19, αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι πηγές, που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι τα εργαλεία και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις έδειξαν ότι ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας πειρατείας που οι ΗΠΑ αξιωματούχοι και ερευνητές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν αποδώσει στη Βόρεια Κορέα.

newsit, etypos

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!