Στο προεδρικό μέγαρο οι Ταλιμπάν: Αναφορές για πυρά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ


Οι ακραίοι ισλαμιστές καταλαμβάνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη κατόρθωσαν μέσα σε μερικές ώρες να μπουν στην πρωτεύουσα. Η εξουσία τους παραδόθηκε χωρίς την παραμικρή αντίσταση ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να κλείσουν τις πρεσβείες.

Τα ελικόπτερα απομακρύνουν το προσωπικό των πρεσβειών από την Καμπούλ..

Μέσα σε 72 ωρες θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των πρεσβειών της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Λίγη ώρα αργότερα οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και οι εκπρόσωποι τους μιλούν για ομαλή μετάβαση εξουσίας.

«Η ασφάλεια της πόλης έχει εξασφαλιστεί. Δε θα υπάρχει καμία επίθεση στην πόλη. Έχουμε παραδώσει την εξουσία σε μία τρίτη δύναμη. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την πόλη» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών.

Η εικόνα όμως είναι τελείως διαφορετική… Στους δρόμους επικρατεί πανικός, πολίτες πετούν πέτρες στους κυβερνητικούς που φεύγουν σαν κυνηγημένοι, ουρές σχηματίζονται στα σύνορα με το Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν σε μία επίδειξη ισχύος μπαίνουν στην πόλη κραδαίνοντας τα όπλα. Μπαίνουν στις χλιδάτες βίλες των στρατηγών και απελευθερώνουν τους κρατούμενους στις φυλακές.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε πανικό γνωρίζοντας τη μοίρα τους κάτω από το ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς. «Σίγουρα θα με σκοτώσουν. Είμαι σοκαρισμένη. Δε θα επιβιώσω» τονίζει μια γυναίκα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατακρίνουν την πρωτοβουλία Μπάιντεν να απομακρύνει τους αμερικανούς στρατιώτες μετά από 20 χρόνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση.

Θυμίζουν τη δήλωση του ένα μήνα νωρίτερα, όταν είχε ερωτηθεί εάν είναι η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αναπόφευκτη και είχε απαντήσει: «Όχι δεν είναι…».

Το Πεντάγωνο ομολόγησε ότι τα όπλα που έδωσαν οι αμερικανοί στον αφγανικό στρατό θα πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.  «Πάντα ανησυχούμε μη τυχόν ο αμερικανικός εξοπλισμός πέσει στα χέρια του εχθρού» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών με περισσότερους από 300.000 να έχουν εγκαταλείψει στα σπίτια τους.

Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Τουλάχιστον 183 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.181 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα στον τελευταίο μήνα.

Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο Αφγανιστάν το οποίο εγκατέλειψε ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκάνι μετά την αναίμακτη εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Μία μέρα μετά το διάγγελμα του πως η κατάσταση είναι υπό έλεχο φαίνεται πως φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φυγαδεύτηκε στο Τατζικιστάν.

Έτοιμη να συνεργαστεί με την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι η Ρωσία, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η προσωρινή διοίκηση αναμένεται να ηγηθεί από τους ηγέτες των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της πρεσβείας, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εκκένωσης της αφγανικής πρωτεύουσας, είπε επίσης ότι η Ρωσία συμμετέχει σε πολιτικές επαφές στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν ως νόμιμη αρχή του Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής COBRA για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η Συμμαχία «αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις»

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ επιστρέφει στη Ρώμη, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών. Τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται πλέον στο αεροδρόμιο.

Το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας αναχωρεί από την αφγανική πρωτεύουσα και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αν Λίντε.

Στο προεδρικό μέγαρο οι Ταλιμπάν: Αναφορές για πυρά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter, μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν. Δεν κατέστη δυνατή άμεσα η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 
Να σημειωθεί οτι νωρίτερα αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση. 

Φεύγουν πανικόβλητοι οι πολίτες

Τεράστιες ουρές με αυτοκίνητα σχηματίστηκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με κατοίκους και πολίτες να προσπαθούν άρον άρον να απομακρυνθούν, καθώς η βία κλιμακώνεται. 

Την ίδια ώρα, ξένα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως ακούγονται πυροβολισμοί στην Καμπούλ, ενώ το απόγευμα της Κυριακής η Αμερικανική Πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Η αγωνία για την επόμενη μέρα
Οι θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στο Αφγανιστάν, όπως και κόσμος που τόσα χρόνια είχε στηρίξει την κυβέρνηση, γυναίκες και άλλοι που θα βρεθούν απέναντι στους Ταλιμπάν, προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα φοβούμενοι για το μέλλον τους σε ένα κράτος στο οποίο θα εξουσιάζουν και πάλι οι ακραίοι ισλαμιστές.

Στο Ιράν που διαμένουν αρκετοί Αφγανοί σε κακές συνθήκες σε στρατόπεδα, έγινε σήμερα διαδήλωση ενάντια στους Ταλιμπάν. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν καταυλισμούς στα σύνορα των δύο χωρών για Αφγανούς που θα προσπαθήσουν να φύγουν, με την ελπίδα βέβαια ότι θα γυρίσουν σύντομα πίσω.

Ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν θεωρείται δεδομένο, και ζήτημα είναι αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα υποδεχτούν αυτήν τη φορά τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μετά από την 20ετή παρουσία τους στη χώρα, που θα εξασφάλιζε τη σταθερότητα, την ευημερία και τη δημοκρατία.

Η ΕΕ εργάζεται “κατεπειγόντως” για να εγγυηθεί την ασφάλεια του αφγανικού προσωπικού της στην Καμπούλ

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι η άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ “κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την προστασία” από πιθανά αντίποινα σε βάρος του αφγανικού προσωπικού της, το οποίες προσπαθεί να κρατά ασφαλές.

“Η κατάσταση είναι πολύ επείγουσα, την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να βρούμε γρήγορες λύσεις γι’ αυτούς (το αφγανικό προσωπικό) και για την ασφάλειά τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες, για τους ντόπιους υπαλλήλους μας και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, για να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

“Καταλαβαίνουμε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα σύστημα μετάβασης και θα αντιδράσουμε ανάλογα” με το αποτέλεσμά τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο “πρέπει να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες σφαγές και θύματα”.

Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να ξαναπάρουν την εξουσία μετά μια στρατιωτική επίθεση-αστραπή που κατατρόπωσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ενόσω οι ξένες δυνάμεις (οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ) ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν σήμερα την απομάκρυνση των πολιτών τους και του ντόπιου προσωπικού τους.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να εκδώσει θεωρήσεις εισόδου και εξαρτάται από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης αν θα δεχθούν στο έδαφός τους το αφγανικό προσωπικό τους.

με πληροφορίες από Mega, Ant1news, ΑΠΕ



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!