Στοχεία σοκ στη Βρετανία: Πεθαίνει 1 στους 3 νοσηλευθέντες με κορονοϊό


Το 1/3 όλων των φορέων του νέου κορωνοϊού που εισάγονται σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν, με την άνοια και την παχυσαρκία να είναι τα υποκείμενα προβλήματα υγείας που προσθέτουν το μεγαλύτερο ρίσκο στον ασθενή. Αυτό προκύπτει από τη μεγαλύτερη βρετανική μελέτη για τον κορωνοϊό, από την Κοινοπραξία Κλινικού Χαρακτηρισμού του κορωνοϊού, που βασίστηκε σε δείγμα σχεδόν 17.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν.

Η μελέτη δείχνει ότι το 33% όσων εισήχθησαν σε νοσοκομείο κατέληξαν. Για όσους χρειάστηκε να μεταφερθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 45%, ποσοστό που αυξάνεται στο 53% για όσους χρειάστηκαν παρεμβατική τεχνική υποστήριξη αναπνοής.

Το 53% των ασθενών Covid-19 σε νοσοκομεία είχε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, με τα χρόνια καρδιακά νοσήματα να είναι τα πιο κοινά, δηλαδή στο 29% των περιπτώσεων. Ακολουθούν ως πιο κοινά υποκείμενα νοσήματα ο διαβήτης, οι μη ασθματικές χρονιές πνευμονικές ασθένειες και το άσθμα.

Η μελέτη καταδεικνύει, ωστόσο, ότι οι πιθανότητες θανάτου είναι πιο υψηλές κατά 39% σε ασθενείς του κορωνοϊού με άνοια, κατά 37% σε παχύσαρκους ασθενείς και κατά 31% σε ασθενείς με καρδιακό νόσημα.

Όπως επισημαίνεται, ακόμα και συνυπολογίζοντας άλλα ιατρικά προβλήματα όπως πνευμονικά, καρδιακά και νεφρικά νοσήματα, το να έχει κανείς δείκτη μάζας σώματος (δείκτης BMI) άνω του 30 είναι σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με το θάνατο από τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί αυξημένο ρίσκο για τους ασθενείς του Covid-19 διότι περιορίζει τη λειτουργία των πνευμόνων, αλλά και ίσως επειδή τα κύτταρα του λίπους είναι ευάλωτα σε φλεγμονές.

Η μελέτη επιβεβαιώνει, εξάλλου, ότι η προχωρημένη ηλικία είναι παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, ο βήχας και ο πυρετός επιβεβαιώνονται ως τα πιο συχνά.

Η μελέτη τονίζει επίσης ότι οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους φορείς του κορωνοϊού που δεν επέζησαν, δε θα είχαν πεθάνει από άλλα πιθανά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν.

Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στο νοσοκομείο από Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα 80 έτη και μόνο το 12% των ανθρώπων αυτών δεν είχαν κανένα γνωστό υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά από τους 16.749 ασθενείς που μελετήθηκαν για την έρευνα, το 47%, δηλαδή 7.924, δεν είχαν υποκείμενο νόσημα.

Από τους 6.628 ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας άνω των 14 ημερών, το 49% έλαβαν εξιτήριο, το 17% ακόμα νοσηλεύονται και το 33% απεβίωσαν.

Από τους νοσηλευθέντες, το 17% χρειάστηκαν εντατική ή αυξημένη φροντίδα, ποσοστό υψηλότερο από της Ιταλίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικιωμένοι, άνδρες και παχύσαρκοι.

Η υψηλότερη σοβαρότητα της νόσου σε άνδρες καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γενικά, περισσότεροι άνδρες ασθενείς του κορωνοϊού (60,2%) από ό,τι γυναίκες (39,8%) έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Οι έγκυες δε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου εφόσον προσβληθούν από τον ιό, συμπεραίνει η μελέτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ σχολίασε ότι τα ποσοστά θανάτου από Covid-19 είναι τα ίδια για όσους ασθενείς του Έμπολα είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Πηγή: skai.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!