Στους 9 οι νεκροί από κορονοιό στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Στους 9 έφτασαν πλέον οι νεκροί εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από επιπλοκές του κορονοιού. Τη Δευτέρα 19 Απριλίου έγιναν γνωστές οι απώλειες άλλων 2 νέων ανθρώπων, ενός 39χρονου ελεγκτή κομίστρου στην Αθήνα και ενός 43χρονου οδηγού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη.  Και οι δύο νοσηλεύονταν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς όμως να καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή.

 Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες των εργαζομένων για ανεπαρκή μέτρα προφύλαξης στα αστικά λεωφορεία, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για την προτεραιοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στον εμβολιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη παρόλο που αυτό έχει ζητηθεί επανειλημμένως.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι εκφράζουν την οργη τους και για το διαχωρισμό τους σε δύο ταχύτητες δεδομένου ότι στην Αθήνα γίνεται προσπάθεια τοποθέτησης παραθύρων στα λεωφορεία που μισθώθηκαν μέσω leasing από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), ενώ αντίθετα ο ΟΑΣΘ πραγματοποιεί δρομολόγια με οχήματα χωρίς παράθυρα.

 Σύμφωνα μάλιστα με όσα λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, αυτό συμβαίνει την ώρα που από την αρχή της πανδημίας έχουν εντοπιστεί πάνω από 250 κρούσματα στον Οργανισμό. Ο ίδιος επαναλαμβάνει και τα τρία βασικά αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, την τοποθέτηση διαχωριστικών στα λεωφορεία που προστέθηκαν πρόσφατα στο στόλο και την επίλυση του προβλήματος του συνωστισμού που παρατηρείται στα λεωφορεία που έχουν παραληφθεί με δύο θύρες.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει προ ημερών το Σωματείο επεσήμανε ότι «παρόλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την πλευρά του Συνδικάτου για να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για εμβολιασμό δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ. Η άμεση επαφή με το επιβατικό κοινό στις ειδικότητες των οδηγών και των ελεγκτών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διάθεσης εμβολίων για τους εργαζόμενους ώστε να μην αποτελούν αιτία διασποράς του COVID-19».

Λίγες ημέρες μετά και οι δύο αναφερόμενες ειδικότητες μέτρησαν από ακόμα ένα θύμα του κορονοιού.

 Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ πως «αντί να στοχεύει και να ενεργεί για την αύξηση των κυκλοφορούντων λεωφορείων – ακόμη δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα κυκλοφορούντα που παρέλαβε κατά τον διορισμό της – για την τοποθέτηση προστατευτικών πλέξιγκλας της καμπίνας του οδηγού, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την αύξηση μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας – στην Αθήνα αποτράπηκε η κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς παράθυρα εδώ επιτρέπονται – αντιθέτως με υπερβάλλοντα ζήλο στρέφεται κατά των εργαζομένων με συνεχείς μονομερείς βλαπτικές ενέργειες, θέτοντας 2.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε κατάσταση αβεβαιότητας και σύγχυσης και μάλιστα την στιγμή που εμείς οι εργαζόμενοι δίνουμε τον αγώνα του κοινωνικού μας έργου εν μέσω πανδημίας».

Το Σωματείο ρωτά μάλιστα τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή εάν γνωρίζει την κατάσταση που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και «γιατί επιτρέπει σε φορείς ευθύνης του να γίνεται διαχωρισμός μεταχείρισης εργαζομένων; Άλλη κατηγορία πολιτών και εργαζομένων είμαστε στην Θεσσαλονίκη», σημειώνουν προσθέτοντας πως και οι «τοπικοί βουλευτές της Κυβέρνησης σιωπούν…».

Την ίδια στιγμή τον δεύτερο νεκρό της θρηνεί απο σήμερα και η ΟΣΥ, καθώς ο πρώτος θάνατος εργαζομένου της εταιρίας είχε καταγραφεί στις αρχές Μαρτίου. Η αδερφή του θύματος μάλιστα με επιστολή της είχε μιλήσει τότε για την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο αδερφός της Θανάσης που εργαζόταν 28 χρόνια στην ΟΣΥ «από την αρχή της πανδημίας φοβόταν πιθανή μετάδοση από τον εργασιακό του χώρο γιατί τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του εισέπρατταν ότι δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία ανθρώπων που εργάζονται σε συνθήκες συνωστισμού. Χαρακτηριστικά ο αδελφός μου μετέφερε σε εμάς, την οικογένειά του, συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων, που καθημερινά εξέφραζαν την ανησυχία τους, αγωνιούσαν και ένιωθαν ότι στηρίζονται μόνο στην τύχη για να μη νοσήσουν!!»

«Ένας ένας ξεκληρίζονται οι συνάδελφοι μας εργαζόμενοι στη συγκοινωνία, ανοχύρωτοι μέσα στα στενά κλουβιά των λεωφορείων, σε επαφή και συγχρωτισμό με χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. Εγκληματικές οι ευθύνες των διοικούντων και της ανέμελης κυβέρνησης», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), Θέμης Αμπλάς.

Τα self – tests
Από σήμερα, πάντως, είναι υποχρεωτικά τα self – tests και για τους εργαζομένους στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές). Το self-test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self–test είτε έχει δηλώσει θετικό self–test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

 Σταδιακά οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες προσέρχονται στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα self – tests. Ωστοσο το σύστημα παρουσίασε σήμερα – πρώτη ημέρα λειτουργίας του μέτρου – μερικές «αρρυθμίες» με αποτέλεσμα πολλοί από τους ΑΜΚΑ των δικαιούχων εργαζομένων να μην εμφανίζονται ακόμα και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να λάβουν το δωρεάν τεστ αυτοελέγχου.

ethnos

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!