Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Πατριαρχείου Μόσχας με Φανάρι και Αθήνα


Συνέχεια στην εκκλησιαστική διαμάχη για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, μετά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έπαψε να μνημονεύει και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Ορθοδοξία», τις πρόσφατες εξαγγελίες σχετικά με την διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, έκανε πράξη κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη το Σάββατο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων είχε τονίσει πως αυτό θα συνέβαινε.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Είπαμε ότι αν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επίσημα αναγνωρίσει το ουκρανικό σχίσμα, το όνομά του θα σβηστεί από τα δίπτυχα της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά τις Λειτουργίες ο Πατριάρχης δε θα μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όπως δεν μνημονεύει ήδη τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Νομίζω ότι την προσεχή Κυριακή στην Πατριαρχική Λειτουργία ήδη ο Προκαθήμενος δε θα τον μνημονεύσει. Με άλλα λόγια, διακόπτουμε την ευχαριστιακή επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών».

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr/

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!