Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας στο Ιόνιο – Πού θα επεκταθούν τα φαινόμενα την νύχτα


Η κακοκαιρία έφτασε στο Ιόνιο με ισχυρές καταιγίδες που επηρεάζουν τα νησιά και τη Δυτική Ελλάδα κατά τις βραδινές της Δευτέρας 12/10

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων είναι το γεγονός πως οι κορυφές των καταιγιδοφόρων νεφών ξεπερνούν τα 12 χιλιόμετρα, όπως διακρίνεται με κόκκινες αποχρώσεις στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί.

Στα ανοικτά του Ιονίου το μέτωπο των ισχυρών καταιγίδων

Στα ανοικτά του Ιονίου βρίσκεται από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 12/10 το μέτωπο με τα ισχυρά φαινόμενα που αναμένουμε να επηρεάσει τη χώρα.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται το μέτωπο στις 15:55 ώρα Ελλάδας, ενώ με κίτρινους αστερίσκους σημειώνονται οι περιοχές όπου εκδηλώνονται καταιγίδες.

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κέρκυρα – Πλημμύρισαν δρόμοι και πλατείες

Ισχυρές καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες τη Δευτέρα 12/10 στα δυτικά

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πρόσκαιρη αλλά σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα 12/10 στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και κατά τη διάρκεια της Τρίτης 13/10 στο σύνολο της χώρας.

Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις, και οι πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες οι εντάσεις των οποίων στα πελάγη θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα 12/10 βροχές ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια. Ωστόσο, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως και τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστεί από κατά τόπους πολύ έντονα φαινόμενα, τα οποία θα έχουν τη μορφή μετώπου. Πολύ αυξημένη είναι η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσης του μετώπου των καταιγίδων από το Ιόνιο, οι νότιοι άνεμοι θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ενίσχυση στα 8-9 μποφόρ, όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη.

Η νύχτα προς την Τρίτη

Τη νύχτα προς Τρίτη 13/10 τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια της Τρίτης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, οι βροχές και οι καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα θα επιμείνουν.

Τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 13/10, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Αττική, με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Ο καιρός την Τρίτη

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Περιορισμός των φαινομένων τις μεσημεριανές ώρες και βελτίωση το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της χώρας Νότιοι άνεμοι εντάσεων έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο, με προοδευτική εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 αρχικά αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Μετά το μεσημέρι οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 12 έως 22, στη Θεσσαλία από 12 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο νοτιοδυτικοί με εντάσεις 7-8 μποφόρ, αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν στα 5-6 μποφόρ και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στα 5-6 μποφόρ και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 4-5 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένεται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που τοπικά ενδέχεται να είναι ισχυρές, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5-6 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, φαινόμενα που τις πρωινές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς.

Ο Καλλιάνος προειδοποιεί: Προσοχή! Γραμμή λαίλαπας πλησιάζει τα δυτικά

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του Mega αναφέρει πως ο καιρός τις επόμενες ώρες θα προκαλέσει έντονα προβλήματα από τα δυτικά, στο Ιόνιο και μέχρι το πρωί της Τρίτης, 13.10.2020 και στην βόρεια Ελλάδα.

«Γραμμή λαίλαπας (ισχυρές καταιγίδες σε ευθεία γραμμή) πλησιάζει τα δυτικά τμήματα. Προσοχή τις επόμενες ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Έντονα φαινόμενα νωρίς το πρωί και στη βόρεια Ελλάδα.

Την προσοχή σας παρακαλώ αν δείτε ότι εκδηλώνονται ακραία φαινόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Χρήσιμος οδηγός προστασίας

Πλήρη οδηγό με το τι πρέπει να αποφύγουν αλλά και πώς θα πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες στις περιοχές που θα σημειωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε η Πολιτική προστασία, με έκτακτη ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους και θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας μας από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020), σε Αττική, Μακεδονία και Θράκη, Νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική και ανατολική Στερεά, δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Θεσσαλία, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!