Σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Πύλο. Τι λένε οι σεισμολόγοι


Η δόνηση που σημειώθηκε στις 8:14 το πρωί είχε εστιακό βάθος 10χλμ.Το επίκεντρο εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για μια δόνηση που είχε διάρκεια περίπου 20 δευτερόλεπτα.

«Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις. Μάλλον πρέπει να είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε το σημείο στο οποίο καταγράφηκε ο σεισμός είναι το σημείο στο οποίο ενώνονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 2006 στην ευρύτερη περιοχή είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Υποθαλάσσιος ο σεισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, το σεισμός ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πύλου και της Μεθώνης, στα 27 χιλιόμετρα από τη Μεθώνη.

«Είναι υποθαλάσσιος ο σεισμός, μακριά από κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο κ. Λέκκας. Σημείωσε ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, αλλά αναφορές για ζημιές δεν υπάρχουν.

Ο Οργανισμός, πάντως, είναι σε επαφή με τους τοπικούς φορείς για να υπάρξει ενημέρωση.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση είναι έντονα σεισμογενής, πάνω στο τόξο, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ερωτηθείς αν ο σημερινός σεισμός συνδέεται με τους ισχυρούς σεισμούς στην Καλαμάτα, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Οι σεισμοί στην Καλαμάτα ήταν μέσα στον κόλπο, εδώ είναι έξω από το «πόδι». Μάλλον είναι ο κύριος σεισμός», επεσήμανε.

«Έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση των δυο πλακών, στο μέτωπο του ελληνικού τόξου, που συνήθως εκεί εκδηλώνονται μια κι έξω οι σεισμοί, με μεγάλο μέγεθος και στη συνέχεια ακολουθούν μετασεισμοί» συνέχισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Δήμαρχος Πύλου στο protothema.gr: «Eίχε μεγάλη διάρκεια, ανησυχήσαμε»

«Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και αρχικά ανησυχήσαμε», λέει στο «protothema.gr» o δήμαρχος της Πύλου, Δημήτρης Καφαντάρης.

«Υπήρχε διάρκεια, αλλά είναι σε μια περιοχή που δίνει κατά καιρούς σεισμό. Δεν έχουμε κάποιο σημαντικό γεγονός που να μας ανησυχεί. Ααστυνομία και πυροσβεστική είναι στο δρόμο για οτιδήποτε χρειαστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Καφαντάρης.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!