Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ελασσόνα -Τι λένε οι σεισμολόγοι


Σεισμός σημειώθηκε στις 18:56 την Τρίτη (1/6) στην Ελασσόνα
  
Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 14 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 14,7 χλμ.

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων τα Τρίκαλα και ο Τύρναβος.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται πως ο σεισμός στην Ελασσόνα έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας ενώ τον κατάλαβαν ακόμη και στη Βέροια.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), το μέγεθος του σεισμού εκτιμάται στα 4,5 Ρίχτερ.

 Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα πολλά κτίσματα, κυρίως στο Δαμάσι Λάρισας και το Μεσοχώρι Ελασσόνας, να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας

“Καθυστερημένο μετασεισμό” χαρακτήρισε ο Ευθύμης Λέκκας τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Ελασσόνα, το απόγευμα της Τρίτης. Ο σεισμός, έντασης 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν εμπνέει κάποια ανησυχία, επισημαίνει στο enikos.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ. Υπογραμμίζει, δε, ότι επιβεβαιώνεται έτσι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μετασεισμική ακολουθία έπειτα από τα 6,3 Ρίχτερ που είχαν συγκλονίσει την περιοχή, στις 3 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, ανάλογες σεισμικές δονήσεις αναμένονται και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παπαδόπουλος: Δεν θα μας εκπλήξει μετασεισμός ακόμη και 5 Ρίχτερ

Για τον σεισμό στην Ελασσόνα μίλησε στο newsit.gr ο διευθυντής ερευνών σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος που τόνισε πως «είναι δυνατός μετασεισμός του σεισμού του περασμένου Μαρτίου και προέρχεται από την ίδια σεισμική περιοχή».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχει κάτι το ανησυχητικό». Επίσης ξεκαθάρισε πως «δεν θα μας εκπλήξει ακόμη και αν ένας μετασεισμός φτάσει ακόμη και 5 Ρίχτερ» και πως «το φαινόμενο το μετασεισμών θα διαρκέσει μήνες ακόμα».

Ο σεισμός στην Ελασσόνα σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10,9 χλμ ενώ το επίκεντρο ήταν 14 χλμ νοτιοδυτικά της Ελάσσονας.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!