Σαρηγιάννης: 30% αύξηση των κρουσμάτων το Μάρτιο με ανοιχτά σχολεία τον Γενάρη


Κατά 20% έως 30% αύξηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν την 7η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Για το λόγο αυτό ο ίδιος τονίζει την αναγκαιότητα, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, να παραταθεί το μέτρο των κλειστών δημοτικών σχολείων μέχρι τις 20 ή ακόμα και έως τις 30 Ιανουαρίου. Αναφορικά με το ποια από τις δύο ημερομηνίες θα επιλεγεί, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των γιορτών και από το αν και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί από αυτές το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

«Θα ήταν πιο σοφό το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων να πάει πιο πίσω από την 7η Ιανουαρίου. Δεν είμαστε ακόμα σε αρκετά καλό βαθμό αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και θα παίξει το ρόλο της η κοινωνικότητα γονέων και μαθητών. Αν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πάει στις 20 ή στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα βρίσκεται κάτω από το 60% και θα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα την ημέρα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων με μέτρα. Είναι διαφορετικό να ανοίξουμε με μικρότερη διασπορά και διαφορετικό να ανοίξουμε με μεγάλη επιπολαιότητα. Θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα και το ποσοστό ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί», τονίζει  ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ο καθηγητής του ΑΠΘ το τοποθετεί το νωρίτερο μέσα στο Φεβρουάριο. «Οι έφηβοι έχουν εντονότερη κοινωνικότητα, η οποία δεν είναι εύκολο να τιθασευτεί, ούτε να ελεγχθεί. Αν προχωρήσει καλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέσα στο Φεβρουάριο», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράταση του lockdown στην αγορά

Για παράταση του lockdown μετά τις 7 Ιανουαρίου και στην αγορά κάνει λόγο ο κ. Σαρηγιάννης. Όπως υποστηρίζει, ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας δεν πρέπει να ανοίξει νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου, ίσως ακόμα και το Φεβρουάριο σε περιοχές με εντονότερο επιδημιολογικό φορτίο.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Δεν υπάρχει το ίδιο μέτρο διασποράς σε ολόκληρη τη χώρα. Θα είναι πιο έξυπνο οι εμβολιασμοί να γίνουν με στόχευση. Να στοχευθούν οι περιοχές με εντονότερο επιδημιολογικό φορτίο, να ληφθεί υπόψη η κατανομή του πληθυσμού, δηλαδή το ποσοστό της ευπάθειας των πολιτών, αλλά και η δυναμικότητα της διασποράς. Να μην κοιτάμε μόνο το πότε ανοίγουν ή κλείνουν τα καταστήματα, αλλά το πού ανοίγουν ή κλείνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι σωστό να ανοίξουν τα καταστήματα νωρίτερα από το Φεβρουάριο στην Κοζάνη ή στην Ξάνθη, περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Αν αυτό δουλέψει, θα είναι πολύ χρήσιμο», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ορόσημο οι γιορτές

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, εκτός του ότι πρέπει να τηρηθούν με απόλυτη αυστηρότητα τα μέτρα κατά την περίοδο των γιορτών, οι πολίτες θα πρέπει να λειτουργήσουν με απόλυτη συνείδηση ότι είναι αναγκαίο να προσέξουμε, για να μην κάνουμε κακό στους άλλους, σε αυτούς που αγαπάμε.

«Βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος της επιδημίας, η οποία, αν προσέξουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα μας δώσει υγειονομικό χώρο, ώστε να έχουμε ανοιχτές δραστηριότητες, με διαχειρίσιμο κίνδυνο. Είναι πολύ κακό να νιώσει ο κόσμος ότι επειδή έχουμε αποκλιμάκωση, έλα μωρέ…», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

ethnos

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!