Ρωσία: Να κηρυχθεί το Τάγμα Αζόφ τρομοκρατική οργάνωση – Απαγόρευση ανταλλαγής αιχμαλώτων


Το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει το Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μετά το οριστικό τέλος στη μάχη της Μαριούπολης. 

 Περισσότεροι από 250 στρατιώτες, εκ των οποίων περίπου 50 σοβαρά τραυματισμένοι, βγήκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ και με πούλμαν μεταφέρθηκαν σε έδαφος υπό ρωσικό έλεγχο. Πολλοί από τους μαχητές στο Αζοφστάλ είναι μέλη του Τάγματος Αζόφ.

Σύμφωνα με το Interfax, το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Τρίτη εάν οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες πολέμου ή ως αιχμάλωτοι πολέμου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε απάντηση.

Ο Πούτιν έχει εγγυηθεί «ότι θα τυγχάνουν μεταχείρισης σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς νόμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 Απαγόρευση ανταλλαγής αιχμαλώτων
Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.

Το τάγμα Αζόφ, μια κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

 Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

 «Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.

Το τάγμα αρνείται ότι είναι φασιστικό, ρατσιστικό ή νεοναζιστικό και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί και έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές καταβολές του.

Το Κίεβο αρνείται επίσης ότι οι Ρωσόφωνοι διώκονται στην Ουκρανία και λέει ότι ο ισχυρισμός ότι έχει μια φασιστική ατζέντα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι αβάσιμο πρόσχημα για τη ρωσική επιθετικότητα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως «μια διαδικασία ανταλλαγής θα λάβει χώρα» για την επιστροφή των στρατιωτών.

 Όμως ο Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Ουκρανία και είναι επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας, αποκάλεσε τους απομακρυνθέντες μαχητές του Αζόφ «ζώα με ανθρώπινη μορφή» και είπε ότι θα πρέπει να λάβουν τη θανατική ποινή.

«Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα αποκρουστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», δήλωσε στη Δούμα.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!