Πώς σχολιάζει ο ιταλικός τύπος την απόφαση Βορίδη να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων


Εγκωμιαστικά σχόλια στην Ιταλία απέσπασε η Ελλάδα χάρη στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων και ιπποειδών στη χώρα μας. Εφημερίδες όπως η ευρείας κυκλοφορίας La Stampa, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας, χαιρέτισαν τα νέα από την Ελλάδα μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου στη Βουλή που προβλέπει εξίσωση των αλόγων με τους σκύλους και τις γάτες. Με άλλα λόγια, όλα τα ιπποειδή θεωρούνται πλέον κατοικίδια ζώα και ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους για την παραγωγή κρέατος, δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων συναφών προϊόντων, όπως και απαγορεύεται η εξαγωγή τους για παρανόμους σκοπούς.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση η La Stampa, καθώς αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών να καταστεί η σφαγή των αλόγων παράνομη. Επίσης στο σχετικό άρθρο της επισημαίνει την από αρχαιοτάτων χρόνων ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με αυτά τα ζώα, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που αποκρυπτογραφήθηκαν ήταν ο άνθρωπος και το άλογο.

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι και η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο της την απαγόρευση σφαγής των αλόγων, έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο καθώς η κατανάλωση κρέατος αλόγου στη γείτονα χώρα ενθαρρύνεται από ψευδείς μύθους και παράδοξες παραδόσεις και ως εκ τούτου μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο τεράστια συμφέροντα.

«Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι» καταλήγει το άρθρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναρτήσεις ιταλικών ιστοσελίδων που προστατεύουν και προασπίζονται την ευημερία των ζώων.

Η ιστοσελίδα «Puglia a cavallo» φιλοξενεί άρθρο υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα δεν είναι είδη για σφαγή» στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Τι μεγάλο θάρρος Ελλάδα! Ένα έθνος που αμφισβητεί τα καθιερωμένα έθιμα σχετικά με τη σφαγή αλόγων, εξισώνοντας τα ζώα αυτά με τους σκύλους και τις γάτες, δηλαδή με άλλα κατοικίδια ζώα, απαγορεύοντας τη χρήση τους για την παραγωγή δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων άλλων ουσιών. Και δεν το κάνουν μόνο για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων, δεν νίπτουν τας χείρας τους αλλά απαγορεύουν ακόμα και την εξαγωγή τους».

Η ιταλική ιστοσελίδα ζήτησε μάλιστα και την άποψη της Ρομπέρτα Ραβέλο, προέδρου της Οργάνωσης «Horse Angels» επί της ελληνικής απόφασης η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα έδωσε πνοή σε ένα πρότυπο που συνιστά δημόσιο παράδειγμα, όχι μόνο επειδή έχει καταστήσει το κρέας αλόγου ως κρέας που δεν πρέπει να καταναλώνεται, αλλά επειδή πέτυχε να θεσπίσει μία πλήρη νομοθεσία χωρίς κανένα κενό». Η Ραβέλο υπογραμμίζει ότι η Ιταλία διαθέτει σχετική νομοθεσία την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει «σουρωτήρι», καθώς, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει τιμωρία για την παράνομη σφαγή αλόγων.

Η Ελλάδα, προσθέτει η Ραβέλο, με αυτόν τον νόμο κατέστη πραγματικά καινοτόμος, σε σχέση ακόμα και με τις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει τα άλογα ως κατοικίδια ζώα, εξισώνοντας τα δικαιώματα τους με τους σκύλους και τις γάτες. Η Ελλάδα έχει κάνει μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, σημειώνει, καθώς απαγορεύει την εξαγωγή τους για παράνομη χρήση τους. Μία τέτοια προσέγγιση θα εξάλειφε και το πρόβλημα των ΗΠΑ, όπου απαγορεύεται μεν η σφαγή αλόγων, ωστόσο επιτρέπεται η εξαγωγή τους με αποτέλεσμα αρκετά ζώα να εξάγονται στον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό όπου δεν ισχύει η απαγόρευση σφαγής τους.

Τέλος και η ιταλική οργάνωση για την προστασία των ζώων «Essere Animali» με κείμενό της στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα απαγόρευσαν τη σφαγή αλόγων» συγχαίρει την Ελλάδα για αυτή της την απόφαση, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση κρέατος αλόγου δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων, εντούτοις τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της ανάπτυξης που γνώρισαν οι αγώνες ιππασίας και οι ιπποδρομίες, σημειώθηκε αύξηση της παράνομης σφαγής αλόγων των οποίων το κρέας εξήχθη. Η οργάνωση αναφέρει ότι στην Ιταλία, η οποία είναι πρώτη χώρα σε κατανάλωση κρέατος αλόγου και πρώτη σε σφαγές αλόγων στην Ευρώπη, γίνεται από το 2014 μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων που θανατώνονται για το κρέας τους, προσπάθεια που δείχνει να αποφέρει καρπούς καθώς το 2019 θανατώθηκαν 20.000 ζώα έναντι 65.000 το 2010.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα απαγορεύει τη σφαγή αλόγων» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!