Όλο και πληθαίνουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που νοίκιασαν δωμάτια από το Airbnb και ανακάλυψαν σ’ αυτά κρυμμένες κάμερες. Και μπορεί οι ιδιοκτήτες να μην έχουν – απαραίτητα – πονηρούς σκοπούς, αλλά να θέλουν απλά να καταγράψουν ζημιές στην περιουσία τους, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν να ενημερώσουν για την παρουσία κάμερας στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το Airbnb, από την πλευρά του, ενημερώνει ότι πετάει εκτός πλατφόρμας τους ιδιοκτήτες που δεν περιλαμβάνουν στις περιγραφές των καταλυμάτων τους αυτή τη βασική πληροφορία. Και μπορεί η πολιτική του Airbnb αναφορικά μ’ αυτό το θέμα, να είναι αυστηρή, ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται.

Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να έχετε την παραμικρή υποψία ότι κάποιος μπορεί να σας παρακολουθεί την ώρα που χαλαρώνετε στο Airbnb που έχετε νοικιάσει, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ανακαλύψετε αν υπάρχουν κρυμμένες κάμερες.

Ρίξτε μια ματιά για περίεργα gadgets στον χώρο: Gadgets και μικροσυσκευές που έχουν όγκο ή δεν μοιάζει να έχουν κάποιο εμφανή χρηστικό σκοπό στον χώρο μπορεί να κρύβουν κάμερα. Κρυμμένες κάμερες μπορεί να κρύβονται σε ξυπνητήρια, σε ρολόγια τοίχου, ανιχνευτές καπνού, φυτά, καθρέφτες, φωτιστικά, ηχεία και φορτιστές.

Χρησιμοποιείστε ένα φακό για να εντοπίσετε τους φακούς της κάμερας: Ο φακός της κάμερας είναι γυάλινος και αντανακλά το φως που θα πέσει από τον φακό. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο να εντοπίσετε τυχόν κρυμμένες κάμερες. Κάντε έναν γύρο με τον φακό σας στο δωμάτιο κι αν εντοπίσετε κάποια μικρή αναλαμπή, εκεί θα πρέπει να κοιτάξετε για κρυμμένη κάμερα.

Κατεβάστε στο κινητό σας apps που εντοπίζουν συσκευές. Εφαρμογές για smartphones όπως η Fing μπορούν να εντοπίσουν όλες τις συσκευές που συνδέονται με wi-fi με τον κεντρικό router – και η κρυμμένη κάμερα, ανάμεσά τους. Φτάνοντας, λοιπόν, στο δωμάτιό σας συνδεθείτε με το δίκτυο του ιδιοκτήτη, λειτουργείστε το app και σκανάρετε όλες τις συσκευές που βρίσκονται στο δωμάτιο και είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο. Κάποια από αυτές, που δεν αναγνωρίζετε, πιθανά είναι κρυφή κάμερα