Πόλεμος στην Ουκρανία: 53 πολιτιστικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την Unesco


Τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Unesco).

Μεταξύ των χώρων αυτών βρίσκονται 29 θρησκευτικές τοποθεσίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία, για τα οποία η Unesco κατάφερε να επιβεβαιώσει τις ζημιές μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και παραγόντων στο σημείο, εξήγησε ένας εκπρόσωπος τύπου της Unesco, σύμφωνα με τον οποίο ο κατάλογος αυτός ,δεν είναι εξαντλητικός

Οι ειδικοί μας συνεχίζουν να εξετάζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναφορών, συνέχισε.

Πέντε από αυτούς τους χώρους βρίσκονται στην περιοχή του Τσερνίχιβ (βόρεια), μια πόλη που έχει σφυροκοπηθεί από τον ρωσικό στρατό, η οποία έχει ενταχθεί σε μια «ενδεικτική» λίστα της Unesco, δηλαδή το Κίεβο πρέπει να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για να αποτελέσει μέρος στην Παγκόσμια Κληρονομιά του ΟΗΕ.

Άλλες πέντε βρίσκονται στην περιοχή του Κιέβου και 18 σε εκείνη του Χαρκόβου, που βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον κατάλογο της Unesco που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι υπόλοιποι χώροι μοιράζονται μεταξύ των περιοχών Σούμι (βορειοανατολικά), Ζιτόμιρ (δυτικά του Κιέβου), Ζαπορίζια (νότια), Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολικά).

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι αυτές οι καταστροφές διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε:

«Για αυτούς τους 53 χώρους, στους οποίους μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τις ζημιές, υπήρξαν αναφορές που έγιναν από τις ουκρανικές αρχές», υπονοώντας ότι η Μόσχα ευθύνεται.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!