Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασαν στο Κίεβο Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι


Ύστερα από ταξίδι πολλών ωρών με τρένο, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι έφτασαν στο Κίεβο λίγο πριν από τις 10:00 (ώρα Ελλάδας). Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με άρθρο στο newsit.gr ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι ταξίδεψαν μαζί από την Πολωνία με τρένο για την Ουκρανία και εκτιμάται ότι στόχος του ταξιδιού τους και της συνάντησης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι να αναζητήσουν μια λύση για το τέλος του πολέμου. 

Την άφιξη του Γάλλου προέδρου, του Γερμανού καγκελάριου και του Ιταλού πρωθυπουργού στο Κίεβο ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

Τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες υποδέχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ. 

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της χώρας, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν είχε κρύψει την δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Μακρόν να χαρακτηρίσει “γενοκτονία” τις αιματηρές επιθέσεις των Ρώσων σε ουκρανικές πόλεις, ενώ τριγμούς στις σχέσεις του με τον Όλαφ Σολτς είχε προκαλέσει η άρνηση του Κιέβου να δεχτεί για επίσκεψη (μαζί με ομολόγους του) τον νυν πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, κατηγορώντας τον για την πολιτική (ως υπουργός Εξωτερικών) της κυβέρνησης Μέρκελ προς τη Ρωσία! 

Πριν τον Μακρόν, τον Σολτς και τον Ντράγκι

Λίγες εβδομάδες πριν φτάσουν στο Κίεβο Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είχαν βρεθεί κι άλλοι ηγέτες.

Στις 15 Μαρτίου ο Πολωνός, ο Τσέχος και ο Σλοβένος πρωθυπουργός ήταν οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που μετέβησαν στο Κίεβο. Μαζί τους, τότε, επρόκειτο να πάει και ο πρόεδρος της Γερμανίας, αλλά η Ουκρανία δεν τον δέχτηκε!

Μετά την επίσκεψή τους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από την ΕΕ “να δώσει πολύ γρήγορα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία”.

Ο Μπόρις Τζόνσον

Στις 9 Απριλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας της G7 που επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ο Τζόνσον, που έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο από την Πολωνία, βιντεοσκοπήθηκε στους δρόμους της πόλης μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δήλωσε ότι θέλει να δείξει “την αμέριστη υποστήριξη” της χώρας του και απέτισε φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό.

“Η επίσκεψη αυτή αποτελεί εκδήλωση της αποφασιστικής, ισχυρής και συνεχούς στήριξης της Βρετανίας στην Ουκρανία. Το εκτιμάμε και θα το θυμόμαστε πάντα”, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Σαρλ Μισέλ στα καταφύγια, η ντερ Λάγιεν με αλεξίσφαιρο

Την προηγουμένη, στις 8 Απριλίου, είχε μεταβεί στο Κίεβο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Είμαστε μαζί σας όταν ονειρεύεστε την Ευρώπη. Η Ρωσία θα βυθιστεί στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική αποσύνθεση, ενώ η Ουκρανία προχωρά προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον”, είχε δηλώσει.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε ξανά το Κίεβο στις 11 Ιουνίου και υποσχέθηκε μια άμεση απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας να αποκτήσει καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει επίσης μεταβεί στην Ουκρανία. “Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ”, δήλωσε κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα στις 20 Απριλίου.

Στις 9 Μαΐου ο Μισέλ πραγματοποίησε μια επεισοδιακή επίσκεψη την Οδησσό καθώς χρειάστηκε να πάει σε καταφύγιο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Γκουτέρες “σοκαρισμένος”

Στις 28 Απριλίου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο εν μέσω της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε “σοκαρισμένος”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Τζιλ Μπάιντεν και Τζάστιν Τριντό

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει μεταβεί ακόμη στην Ουκρανία, η σύζυγός του Τζιλ πραγματοποίησε μια σύντομη, αιφνιδιαστική επίσκεψη στις 8 Μαΐου. Στη διάρκειά της συναντήθηκε με την Ουκρανή Πρώτη Κυρία Ολένα Ζελένσκα σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία. “Ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού”, είχε διαβεβαιώσει.

Την ίδια ημέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετέβη στο Κίεβο και δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “θα πρέπει να λογοδοτήσει”.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!