Πτώση Mirage 2000: Ο νούμερο ένα συνετρίβη – Η παραίσθηση χτύπησε τον Σμηναγό;


Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον θάνατο του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από την 331η Μοίρα Παντός Καιρού και επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία  σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς τα δύο τουρκικά αεροσκάφη είχαν ήδη φύγει προς την γείτονα.

Κατά την επιστροφή τους στην βάση στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο  Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής,  έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού Mirage 2000-5 ανέφερε στο κέντρο επιχειρήσεων πως: «Ο νούμερο ένα συνετρίβη στην θάλασσα (εννοώντας τον Γιώργο Μπαλταδώρο) δεν είδα να ανοίγει αλεξίπτωτο».

Πως χάθηκε το mirage

Πως χάθηκε το Mirage 2000-5 με τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο και πως λίγο έλειψε να χάσουμε και το δεύτερο αεροσκάφος; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Militaire.gr το σημερινό δυστύχημα μοιάζει με την τραγωδία του Πηλίου όταν δύο F-16 πηγαίνονταν για προσγείωση σε σχηματισμό “κάρφωσαν” στο βουνό. Παραλίγο να γίνει ακριβώς το ίδιο και σήμερα. Ο δεύτερος πιλότος γλίτωσε κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Μέχρι τις 10 το πρωί το αεροδρόμιο της Σκύρου ήταν εκτός δράσης λόγω της κακής ορατότητας. Μόλις άνοιξε οι πιλότοι των δύο Mirage 2000-5 πήραν αποστολή αναχαίτισης.

Είχαν επαφή με τους Τούρκους στη Μυτιλήνη. Από εκεί και αφού τους αναχαίτισαν πολλές φορές έφθασαν παρακολουθώντας τους μέχρι τη Ρόδο. Οι Τούρκοι τους ξαναοδήγησαν μέχρι τη Μυτιλήνη!!!. Όλα αυτά με αερομαχίες κατά διαστήματα.

Οι δύο πιλότοι μας φυσιολογικά κουρασμένοι επέστρεφαν στη Σκύρο για προσγείωση. Μπροστά ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος . Στη κάθοδο βρήκαν σύννεφα στα 3000 πόδια. Μπήκαν στη νέφωση κι εκεί φαίνεται ότι ο εφιάλτης κάθε πιλότου , η παραίσθηση “χτύπησε” τον Σμηναγό. “Καρφώσε” στη θάλασσα. Το δεύτερο Mirage 2000 ακολουθούσε. Ο χειριστής του κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά μόλις στα 1000 πόδια. Μέχρι να τραβήξει το χειριστήριο είχει βρεθεί στα 300 πόδια!!! Το έσωσε η εμπειρία του.

Ποιος ήταν αδικοχαμένος πιλότος

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, γεννημένος το 1984 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, ήταν ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000-5 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 μίλια βορειανατολικά της Σκύρου.

Ο ιπτάμενος που έχασε τη ζωή του υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα και ήταν σύζυγος και πατέρας.

Από το προφίλ που διατηρεί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ξεχωρίζει μία φωτογραφία που είχε ανεβάσει δημόσια πριν από ένα χρόνο, μέσα από το πιλοτήριο, όπου σε μία προσπάθεια οπτικού εφέ, φαίνεται να πιάνει… από τη μύτη ένα μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε δίπλα του.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με tweet ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος:

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου

Θρήνος στο πανελληνίο για τον χαμό του 34χρονου πιλότου του mirage που έπεσε μετά από αναχαίτηση τουρκικών μαχητικών στη Σκύρο.

Τραγικές φιγούρες η γυναίκα του, τα δύο ανήλικα ποιδιά του 6 και 8 ετών και οι γονείς και ο αδελφό του.

Ο άτυχος Έλληνας πιλότος, ζούσε  στην Πετρούπολη Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η δημοσιογράφος Ελένη Κοττέ στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο κανάλι «Ε», μόλις η σύζυγος του αδικοχαμένου πιλότου έμαθε το θλιβερό γεγονός κλονίστηκε τόσο, που τα κλάματα της ακούστηκαν σε όλη την γειτονιά, κάτι που προφανώς ήταν φυσικό και επόμενο.

Η γειτονιά, στην οποία ο Γιώργος ζούσε τα τελευταία 12 χρόνια, τον περιγράφει ως έναν καλό και ήσυχο άνθρωπο.

Η τραγική ειρωνεία. Τι αποκάλυψε ο πατέρας του

Ο πατέρας του άτυχου πιλότου,που έφυγε από τη ζωή πάνω στο καθήκον,  Απόστολος Μπαλταδώρος, μίλησε στην εκπομπή Live News  και ανέφερε πως η πτήση αυτή του Γιώργου θα ήταν η τελευταία στην Σκύρο, μιας και την Παρασκευή θα επέστρεφε στην βάση του στην Τανάγρα.

Στην Σκύρο αποσπώνται πότε αεροσκάφη Mirage 200-5 και πότε F – 16 με σκοπό την ενίσχυση της βάσης.

Το αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρού Θησέας που εδρεύει στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Ο πιλότος του Mirage 2000-5 Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της ομάδας που το πρωί της Πέμπτης πήραν την εντολή να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που είχαν μπει στο FIR Αθηνών. Η επιχείρηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και το κακό έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη επιστροφή τους στην βάση της Σκύρου.

Στις 12:15 ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού ανέφερε στον πύργο ελέγχου ότι ο νούμερο ένα δεν τον ακολουθεί και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί τους είπε ότι πουθενά στον ορίζοντα δεν είδε αλεξίπτωτο που θα σήμαινε ότι ο πιλότος είχες προλάβει να εκτοξευθεί από την θέση του.

Επίσης είναι δεδομένο ότι ο άτυχος πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου ώστε να ενημερώσει τον πύργο ελέγχου για πιθανό πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

 

Βίντεο – ντοκουμέντο: Όταν νεκρός σμηναγός μιλούσε για τους Φρουρούς του Αιγαίου

Το χρονικό της τραγωδίας

Το Μirage 2000 -5 μαζί με τα F-16 Block 52+ είναι από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος με χειριστή τον 34χρονο Γεώργιο Μπαλταδώρο απογειώθηκε το πρωί της Πέμπτης από την Σκύρο με αποστολή την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Ηταν το “νούμερο 2” του ζευγαριού των αεροσκαφών, ενώ το δεύτερο Mirage 2000-5, προπορευόταν της αποστολής τους.

Οι καιρικές συνθήκες σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καλές. Οι άνεμοι ήταν 2 μποφόρ βορειοανατολικοί, ωστόσο υπήρχε αυξημένη “θόλωση”, όπως οι ίδιοι οι πιλότοι αποκαλούν, δηλαδή αυξημένη νέφωση.

Στις 12.15, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΑ, υπήρξε απώλεια επαφής του αεροσκάφους. Απότομη και ακαριαία με τα ερωτήματα να φουντώνουν.

Αν και αρχικά ειπώθηκε ότι το αεροσκάφος χάθηκε γυρνώντας από αναγνώριση και αναχαίτιση, άλλες πληροφορίες σημείωναν, ότι τελικά δεν υπήρξε εμπλοκή και το αεροσκάφος επέστρεφε εκτάκτως στη Σκύρο, πιθανώς με κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, η ξαφνική απώλεια του σήματος, κάνει τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας να εκτιμούν, ότι δεν υπήρξε μηχανικό ή άλλο πρόβλημα στο αεροσκάφος ή ότι σε κάθε περίπτωση, εάν προέκυψε, δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Ούτε αυτό της ενημέρωσης για το πρόβλημα στον πιλότο του δεύτερου αεροσκάφους, με το οποίο πραγματοποιούσαν από κοινού την πτήση.

Η μαρτυρία

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη κατοίκου από τη Μύκονο, ο οποίος μιλώντας στο News 24/7 είπε, πως είδε το μοιραίο αεροσκάφος να πετά πάνω από τον αεροδιάδρομο με κατεβασμένες τις ρόδες, ωστόσο δεν προσγειώθηκε και αποχώρησε. Πάντως, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας με τον οποίο συνομιλήσαμε, σημειώνει ότι σε περίπτωση που χρειαζόταν να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση λόγω προβλήματος, ο χειριστής θα κατευθυνόταν όχι προς τη Μύκονο αλλά προς το αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ήθελε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, που δεν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές για να υποστηρίξει την προσγείωση πολεμικών αεροσκαφών, θα έπαιρνε το “πράσινο φως” για να προσγειωθεί με ασφάλεια και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

Παυλόπουλος: Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του

Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας», αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Τσίπρας: «Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο»

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του πιλότου του Mirage 2000-5, Γιώργου Μπαλταδώρου εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη, η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του», συμπληρώνεται.

Καταλήγοντας, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει: «Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Μητσοτάκης: «Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα»

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».

Συλλυπητήρια Γιλντιρίμ σε Τσίπρα για την πτώση του Mirage

Με τον Τούρκο ομόλογό του επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Μπιναλί Γιλντιρίμ προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέφερε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, και τα συλλυπητήρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον.

 


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!