ΠΟΥ: Ενεργήσαμε γρήγορα και αποφασιστικά μπροστά στον νέο κορονοϊό


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπεραμύνθηκε του απολογισμού του οργανισμού του στον τρόπο που ανταποκρίθηκε στην επιδημία του νέου κορονοϊού, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα και στον απόηχο των επικρίσεων σε βάρος του τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά από τις ΗΠΑ, που διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους.

«Από την αρχή, ο ΠΟΥ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά στο να ανταποκριθεί και να προειδοποιήσει τον κόσμο» διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αφού παρουσίασε λεπτομερώς τη χρονική αλληλουχία του τί γνώριζε ο οργανισμός προτού προχωρήσει στην κήρυξη της COVID-19 σε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη την 30η Ιανουαρίου.

«Σημάναμε τον συναγερμό νωρίς και τον σημάναμε συχνά» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «ο ΠΟΥ δεσμεύεται στη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Ο Τέντρος ανέδειξε το έργο του ΠΟΥ τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας ότι εκπαίδευσε 2,3 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, απέστειλε εκατομμύρια τεστ, προσέφερε ακόμα και «μουσική και γέλιο» στις δύσκολες ώρες που περνάει ο κόσμος με τη διαδικτυακή τηλεοπτική μετάδοση που οργάνωσε η Λέιντι Γκάγκα.

«Ένα πράγμα δεν κάναμε κι αυτό ήταν να τα παρατήσουμε» τόνισε.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει αύριο τους ειδικούς της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, προκειμένου να αξιολογήσουν την εξέλιξη της πανδημίας, τρεις μήνες μετά την κήρυξη της διεθνούς κατάστασης υγειονομικής ανάγκης.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!