Photo: Appearance of Jesus Christ to Maria Magdalena (1835), Alexander Andreyevich Ivanov (wikipedia)

Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους για τη Μαρία τη Μαγδαληνή, είναι αυτή της ιερόδουλης που μετανόησε, ζήτησε συγχώρεση από τον Ιησού και τελικά, έγινε Αγία που βοήθησε στη διάδοση του έργου του.

Όμως, η αλήθεια για το πρόσωπο της Μαρίας είναι πολύ πιο πολύπλοκη από μία απλή, ρομαντική και ιερή ιστορία μεταμέλειας.

Πρόσφατο άρθρο του περιοδικού που εκδίδει το Ινστιτούτο Ερευνών Smithsonian, προσπαθεί να ρίξει φως στην εικόνα της γυναίκας, που όπως αναφέρει, «επαλλειμμένα στρατολογήθηκε, ελέγθηκε και έγινε αντικείμενο αντιφάσεων».

Όπως αναφέρει το άρθρο, «από εποχή σε εποχή η εικόνα της Μαρίας της Μαγδαληνής επανεφευρέθηκε, από ιερόδουλη, σίβυλλα (γυναίκα με μαντικές ιδιότητες), μυστικίστρια και  άγαμη καλόγρια σε σύντροφος, σε φεμινιστικό είδωλο και σε αρχηγό μιας θεϊκής μυστικής δυναστείας» και επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία της γυναίκας που έγινε φίλη με τον Ιησού απαντώντας σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με  ιστορικούς, κοινωνονιολογικούς και πολιτιστικούς παράγοντες.

Ποια ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή;

Από την Καινή Διαθήκη, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Μαρία από τη Μάγδαλα  (ένα χωριό στην ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας) ήταν ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα που βρέθηκαν κοντά στον Ιησου. Όταν οι μαθητές τους τον εγκατέλειψαν πριν τον συλλάβουν και τον οδηγήσουν στη Σταύρωση, η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μία από τις γυναίκες που έμειναν μαζί του. Ήταν παρούσα στον τάφο του, το πρώτο πρόσωπο στο οποίο ο Ιησούς εμφανίστηκε μετά την Ανάστασή του, και η πρώτη που διέδωσε τα «καλά νέα» του θαύματος. Αυτοί είναι μερικοί από τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στα Ευαγγέλια.

Σε άλλα κείμενα της πρώιμης Χριστιανική εποχής, το κύρος της ως «απόστολος» στα χρόνια που ακολούθησαν από τον θάνατο του Ιησού, συναγωνίζονται εκείνο του Αποστόλου Πέτρου.

Η οικειότητα, μάλιστα, που αναφέρεται σε ανάμεσα σε εκείνη και τον Ιησού έδωσε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στη φήμη της. Ανά τους αιώνες, λοιπόν, πλέχτηκε μια ολόκληρη ιστορία για τη γυναίκα και Αγία Μαρία Μαγδαληνή, από την οποία η μοναδική πληροφορία που αποδεικνύεται ότι είναι αναληθής είναι ότι ήταν ιερόδουλη. Χάρη σ’ αυτή τη λανθασμένη, λοιπόν, αντίληψη έχει αποκτήσει ο θρύλος της αντικρουόμενα νοήματα – που έχουν στη βάση τους μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του γυναικείου φύλου.

Διαβάστε όλο το άρθρο για την πραγματική ταυτότητα της Μαρίας Μαγδαληνής εδώ.