Πληρώνονται αύριο οι αποζημιώσεις για τον Ιανό σε αγρότες και κτηνοτρόφους


Πληρώνονται αύριο, 30 Οκτωβρίου, από τον ΕΛΓΑ οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», ύψους 26 εκατ. ευρώ σε 6.743 δικαιούχους αγρότες και 169 κτηνοτρόφους. 

«Οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους τηλεπισκόπησης, με δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες γεωχωρικές επισημάνσεις των πληγεισών περιοχών, μεθόδους που πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού είναι να αποτελέσουν βασικά εργαλεία του στο άμεσο μέλλον, καθώς και με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και γενναίας χρηματοδότησης, καθίσταται εφικτή η εκταμίευση άμεσα ενός σημαντικού ποσού για την στήριξη των παραγωγών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.    

Ο ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει τον Κανονισμό Ασφάλισης, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, αλλά υπολογίζει την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20%, όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν.

Η πληρωμή προκαταβολών ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φυτική καλλιέργεια ως εξής ανά στρέμμα: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου καταβάλλονται 1,4 εκατ. ευρώ. 

Η πληρωμή των παραπάνω προκαταβολών είναι το πρώτο βήμα, ενώ η επόμενη πληρωμή προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020. Η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛ.Γ.Α., ως προς τις αποζημιώσεις των ζημιών του «Ιανού» θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, με στόχο την ολοκλήρωση των πορισμάτων και της επεξεργασίας τους από τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός τετραμήνου και μέχρι την 31 η Ιανουαρίου 2021.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!