Παπαευαγγέλου: Στις 6.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοιού, τα μισά στην Αττική


Με την παράθεση των επιδημιολογικών δεδομένων του 24ωρου ξεκίνησε την αποψινή τοποθέτησή της η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου (585 νέα κρούσματα, 28 θάνατοι, 288 διασωληωμένοι ασθενείς), στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Τις τελευταίες 3 – 4 εβδομάδες η επιδημία ανά την επικράτεια δείχνει να σταθεροποιείται, ανέφερε στη συνέχεια η ίδια, παρότι φάνηκε πως «δεν είναι εύκολο να μειωθούν κι άλλο τα κρούσματα» εν μέσω του χειμώνα.

Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα μας, τόνισε έπειτα η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως τα «διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 6.000», με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στην Αττική, όπου τα κρούσματα, επίσης, σταθεροποιούνται αλλά δε μειώνονται, όπως είπε.

Το μέλος της Επιτροπής των ειδικών ξεκαθάρισε, από την άλλη, πως ο «πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού είναι μεγαλύτερος, αφού δε γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς», οι οποίοι, όμως, συμβάλλουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

Συνεχίζοντας την παράθεση κρίσιμων υγειονομικών μεγεθών, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά ξεπερνοιύν τις 25.000 αλλά και ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται χαμηλότερα του 2% σε όλη τη χώρα.

Επισήμανε, δε, πως το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό σε όλη τη χώρα άγγιξε τους 1.500, καθώς και ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς «έπεσαν» σε λιγότερους από 300 μόλις αυτή την εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθσεσε, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 110 το 24ωρο, κατά μέοσο όρο, ενώ οι νέες διασωληνώσεις ήταν 105, με την πληρότητα των απλών κλινών να βρίσκεται στο 23% και των ΜΕΘ στο 49%, αντίστοιχα.

Η βελτίωση στους σχετικούς δείκτες, ωστόσο, δε συνεπάγεται τη λήξη του συναγερμού, προειδοποίησε, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων σε κάποια περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αναστολή δραστηριοτήτων και αυστηρά μέτρα.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!