Παπαευαγγέλου: Αύξηση των νοσηλειών στην Αττική


Για σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων μίλησε απόψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η ανησυχία των ειδικών παραμένει, καθώς αναμένονται οι συνέπειες της συμπεριφοράς των πολιτών στις γιορτές.

Η ίδια στάθηκε και στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της χώρας, όπως και στην κατάσταση στην Αττική, όπου οι μολύνσεις εμφανίζουν μία ήπια αυξητική τάση κατά τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Οι περισσότερες θετικές διαγνώσεις καταγράφονται κυρίως στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, αλλά και στον κεντρικό τομέα Αθηνών, σημείωσε.

Και ενώ «αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών», σύμφωνα με την καθηγήτρια, προβληματίζει «η μείωση, κατά δύο έτη, της ηλικίας των κρουσμάτων» το τελευταίο διάστημα, όπως και η αυξημένη «επίπτωση της επιδημίας σε νεαρές ηλικίες, λόγω της κινητικότητας αυτής της ομάδας την περίοδο των γιορτών».

Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο, κατά 20 – 25 % από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά, όπως επεσήμανε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών. Οι ασθενείς στην πρωτεύουσα αγγίζουν τους 550, αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό αυτό να συνεπάγεται αύξηση και στις εισαγωγές στη ΜΕΘ, ανέφερε, η οποία ακολουθεί 7 – 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες. 

Ο αντίστοιχος δείκτης (εισαγωγές) σε πανελλαδική κλίμακα εμφανίζει μείωση, αλλά όχι σημαντική, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 60% ανά την επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο «να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών, καθώς αν εμφανιστεί έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, ενώ έχουμε υψηλή διασπορά και πίεση στις ΜΕΘ, γρήγορα θα επανέλθουμε στην εικόνα Νοέμβριου».

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, όπως δήλωσε η ίδια, «η ιστορία θα τραβήξει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα μας επηρεάζει για αρκετούς μήνες».

 

ieidiseis

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!