Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει, για πρώτη φορά ψηφιακά, και προσκαλεί το κοινό να απολαύσει δωρεάν συναρπαστικές ελληνικές και ξένες ταινίες.

Αυτές τις μέρες και μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, οι φίλοι του καλού σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις ταινίες του φετινού προγράμματος του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δωρεάν. Θα χρειαστεί απλώς να κάνουν εγγραφή στην ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης (https://cinesquare.net/onlinefestivals), να διαβάσουν πληροφορίες για το πρόγραμμα και να παρακολουθήσουν τις ταινίες που τους ενδιαφέρουν (η κάθε προβολή διατίθεται σε συγκεκριμένη ημέρα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα).

«Σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών για τον παγκόσμιο κινηματογράφο- τόσο στην παραγωγή και τη διανομή, όσο και σε ό,τι αφορά στην προβολή των ταινιών στις αίθουσες – δεν μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε το κύριο σκέλος του προγράμματος στον ελληνικό κινηματογράφο, που πάντοτε αποτελούσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, σημαντικό τμήμα των εκδηλώσεων του Πανοράματος», σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και βετεράνος κριτικός κινηματογράφου, Νίνος Μικελίδης.

Το 33ο Πανόραμα φιλοξενεί αφιερώματα στον Eric Rohmer και στον Τάκη Κανελλόπουλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίκαιρο αφιέρωμα στο μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, με τίτλο “Παράδεισος στη Δύση;” Στο πλαίσιό του θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, οι ταινίες «Απ’ το Χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα (1993), «Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (2015), «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη (2016) και «Eduart» της Αγγελικής Αντωνίου (2006).

Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους σινεφίλ το αφιέρωμα «Δεύτερη Ευκαιρία», με αξιόλογες ελληνικές ταινίες που δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν όταν πρωτοπροβλήθηκαν. Ανάμεσά τους, βρίσκονται τα «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά (2014), το «Do it yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη (2017) και το «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα (2014).

Από την φρέσκια ελληνική σοδειά μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες που ξεχώρισαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως το μοντέρνο γουέστερν «Digger» του Γιώργη Γρηγοράκη και το διακριτικά ευαίσθητο «Daniel 16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Και οι δύο ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Πανοράματος.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!