Πανεπιστήμιο Κολούμπια για ΗΠΑ: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί 35.000 άνθρωποι


Περισσότεροι από 35.000 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορωνοϊού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ εάν είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

 

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους, που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα μοντέλα και δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο medRxiv, το 61% των περιπτώσεων μετάδοσης – δηλαδή περισσότερα από 700.000 κρούσματα – και το 55% των περισσότερων από 65.000 θανάτων – δηλαδή περισσότεροι από 35.000 θάνατοι – που είχαν καταγραφεί έως τις 3 Μαΐου 2020, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας» «ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα».

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

 

Πριν από δέκα ημέρες, ο στρατευμένος νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής Γιουτζίν Τζαρέκι εγκατέστησε ένα φωτεινό πίνακα στην Times Square, την πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης, βαφτίζοντας το «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ». Σε αυτό αναγράφεται ο αριθμός των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

 

Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι.

 

Ο «μετρητής» του εμφανίζει στοιχεία υψηλότερα από αυτά των ερευνητών της Κολούμπια, δεδομένου ότι υποθέτει ότι το 60% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ενεργώντας μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Τραμπ, είχε παραδεχθεί ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 93.000 θανάτους να καταγράφονται μέχρι σήμερα από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!