Πάνος Καμμένος: Οι Πρέσπες ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το Νομπελ Ειρήνης


Σε αποκαλύψεις σοκ προχώρησε ο άλλοτε κυβερνητικός ετέρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια, που έμεινε εκτός των πολιτικών συζητήσεων αποφάσισε να μιλήσει και να πει τη δική του αλήθεια για το δημοψήφισμα, για το τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις του 2015, ενώ αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως τόνισε ήταν μια παγίδα που έθεσαν οι Γερμανοί στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πάλαι ποτέ πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Αρένα» το βράδυ της Τετάρτης, θυμήθηκε τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά το δημοψήφισμα του 2015, όταν και ο τότε υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε η Ελλάδα να αποδεχθεί την πρόταση της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

«Συνειδητά σιώπησα για τρία ολόκληρα χρόνια, όταν και αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές ως Ανεξάρτητοι Έλληνες και ουσιαστικά αποσύρθηκα από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η πολιτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ έληξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος του Αλέξη Τσίπρα. Το δεύτερο λάθος του ήταν που εγκατέλειψε τα εξοπλιστικά προγράμματα με τις ΗΠΑ που σήμερα – καλώς – συνεχίζονται.

Το 2015, στο κρίσιμο Eurogroup, η πρόταση της Μέρκελ και του Σόιμπλε ήταν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και 80 δισεκ. ευρώ βοήθεια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει να αποδεχθούμε την πρόταση αυτή! Το είχε συμφωνήσει ο Βαρουφάκης με τον Σόιμπλε και τους Γερμανούς. Είπα στον Τσίπρα πως αυτό δε γίνεται και του είπα να ζητήσει τη συμβολή των Αμερικανών. Τηλεφώνησα στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ και ζήτησα να μεσολαβήσουν, ώστε να κλειστεί η συμφωνία. Τους αντιπρότεινα τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και ένα ”πακέτο” που περιελάμβανε τη βάση της Σουδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο του Βόλου. Ουσιαστικά θέλαμε η Ελλάδα να πάρει τη θέση της Τουρκίας ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

«Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο Ομπάμα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μεσολάβησαν και έτσι έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία έκλεισε επειδή η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Έκανα τρία χρόνια να μιλήσω γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποσυρθεί, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει την αλήθεια».

Στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και το «διαζύγιο» με τον πρώην πρωθυπουργό. «Η συνεργασία μας με τον Αλέξη Τσίπρας ήταν έντιμη μέχρι τις Πρέσπες. Εμείς είχαμε κάνει το 2014 μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν θα άνοιγε η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων. Δεν τον πίεσε η Αριστερά τον Τσίπρα για να κάνει αυτή τη συμφωνία. Τον πίεσε η Γερμανία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς είχαμε συμφωνήσει πως θα υπήρχε μια τριμερής στρατιωτική συνεργασία αλλά όχι για το όνομα. Αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!