Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για το Αλτσχάιμερ που επιβραδύνει τη νόσο


Άλλο ένα βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ γίνεται με την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, σκευάσματος που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το Leqembi. Πρόκειται για ένα φάρμακο για το Alzheimer που αναπτύχθηκε από την Eisai και την Biogen για ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου.

Το φάρμακο ανήκει σε μια κατηγορία θεραπειών που στοχεύει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ, αφαιρώντας τις κολλώδεις μάζες της τοξικής πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο που που προκαλούν και τη νόσο.

Αρχικά, η πρόσβαση των ασθενών θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα η ασφάλιση τους στο Αμερικανικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Medicare για τους άνω των 65 ετών… που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των ατόμων που είναι πιθανό να είναι επιλέξιμοι για το Leqembi.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση ή πρώιμη άνοια Αλτσχάιμερ, έναν πληθυσμό που οι γιατροί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει ένα μικρό τμήμα των εκτιμώμενων 6 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η έγκριση του φαρμάκου δίνεται μετά από μια εκτεταμένη έρευνα σε 856 ασθενείς, οι οποίοι είδαν τις πλάκες βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο να μειώνονται, λαμβάνοντας 10ml του φαρμάκου κάθε δυο εβδομάδες για 79 εβδομάδες.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!