Ο χάρτης του κορονοϊού στην Ευρώπη: Πόσοι νεκροί, πόσα κρούσματα, πόσοι έχουν αναρρώσει


Σε “κόκκινο” συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη καθώς ο νέος κοροναϊός δείχνει να εξαπλώνεται στη “Γηραία Ήπειρο”. Η αρχή έγινε από τη Γαλλία όπου καταγράφηκε το πρώτο θύμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό χάρτη του Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering, ο οποίος ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζοντας την πλήρη εικόνα για τη δράση του κορονοϊού, σήμερα, δέκα ημέρες μετά, οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 8 και τα κρούσματα σε 321 σε συνολικά 11 χώρες.

           

Πιο συγκεκριμένα:

270 κρούσματα στην Ιταλία,  7 νεκροί  έχει αναρρώσει ένας

12 κρούσματα στη Γαλλία, ένας νεκρός, έχουν αναρρώσει 11

16 κρούσματα στη  Γερμανία, έχουν αναρρώσει τα 14

13 κρούσμαστα στη Μεγάλη Βρετανία,  έχουν αναρρώσει 8

3 κρούσματα στην Ισπανία, έχουν αναρρώσει 2

1 κρούσμα στο Βέλγιο το οποίο ανάρρωσε

1 κρούσμα στη Φινλανδία το οποίο ανάρρωσε

1  κρούσμα στη Σουηδία

2 κρούσματα στην Αυστρία

1 κρούσμα στην Κροατία

1 κρούσμα στην Ελβετία

Τα τελευταία κρούσματα στην Ευρώπη

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία. Το πρώτο κρούσμα “έχει επιβεβαιωθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των ομοσπονδιακών αρχών υγείας. Το κρούσμα εντοπίστηκε στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές στον ιστότοπο του καντονιού.

Νωρίτερα και η Αυστρία επιβεβαίωσε τον εντοπισμό των πρώτων δύο κρουσμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της επαρχίας του Τιρόλου.

Πρόκειται για δύο Ιταλούς που ζουν στην επαρχία αυτή της Αυστρίας και μάλλον προσεβλήθησαν από τον ιό όταν βρισκόντουσαν στην Λομβαρδία της Ιταλίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τιρόλου Γκίντερ Πλάτερ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα και η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό της Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

“Ο ασθενής βρίσκεται στην κλινική του Ζάγκρεμπ για λοιμώδη νοσήματα. Πρόκειται για ένα μάλλον νεαρής ηλικίας πρόσωπο και παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα. Βρίσκεται στην απομόνωση και η κατάστασή του είναι καλή μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Βίλι Μπέρος διευκρίνισε παράλληλα ότι ο ασθενής είχε διαμείνει στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 19 ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση στην Ιταλία 

Η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού μέσα σε τέσσερις ημέρες, έχει καταστήσει την Ιταλία την περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη.

Κρούσματα κοροναϊού καταγράφονται στην κεντρική και νότια Ιταλία. Ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία. Εξάλλου μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία είναι 229 ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να μην ταξιδεύει στη Λομβαρδία της βόρειας Ιταλίας λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό και ζήτησε από τους αξιωματούχους, που μετέβησαν στις πλέον πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας, να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες. “Συνιστούμε στο προσωπικό μας να αντικαταστήσει τα ταξίδια στη Λομβαρδία με τηλεδιασκέψεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως τα στελέχη της ΕΕ, που επισκέφθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 11 πόλεις στη βόρεια Ιταλία, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του κοροναϊού, πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις τιμές πώλησης χειρουργικών μασκών και απολυμαντικού ζελέ που εκτοξεύτηκαν στα ύψη στο διαδίκτυο, έπειτα από το ξέσπασμα του κοροναϊού στη βόρεια Ιταλία, δήλωσαν σήμερα δύο υψηλόβαθμοι δικαστές.

“Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης για παράλογες τιμές αυτών των προϊόντων που πωλούνται μέσω ιστοσελίδων τις τελευταίες δύο ημέρες”, δήλωσε στο Reuters η αντιεισαγγελέας του Μιλάνου Τιτσιάνα Σιτσιλιάνο.

Πολλά φαρμακεία λένε ότι εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες και τα απολυμαντικά ζελέ για τα χέρια με αποτέλεσμα κάποιοι καταναλωτές να έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για τις αγορές τους, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

“Η τιμή της μάσκας στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί από ένα σεντ σε δέκα ευρώ έκαστη και η συσκευασία ενός λίτρου απολυμαντικού ζελέ για τα χέρια, που την περασμένη εβδομάδα πωλούνταν στα επτά ευρώ, χθες πωλούνταν στα 39”, δήλωσε η Σιτσιλιάνο.

Με τον ιό να εξαπλώνεται, η αστυνομία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις ότι κάποιοι απατεώνες, υποδυόμενοι τους επιθεωρητές υγείας, χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια πολιτών και να κλέψουν χρήματα ή τιμαλφή.

Στη Φλωρενία ένας κινέζος φοιτητής που κατάγεται από την Ουχάν σε μια διαμαρτυρία βρέθηκε στο κέντρο της πόλης και σε πλακάτ έγραψε: “Δεν είμαι ιός, είμαι άνθρωπος”.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού “είναι προ των πυλών μας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στον ραδιοσταθμό RTL, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι “σήμερα δεν κυκλοφορεί κάποιος που να είναι άρρωστος στη Γαλλία”.

“Έχουμε πολλούς συναγερμούς. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς η επιδημία είναι προ των πυλών μας. Προετοιμαζόμαστε, προετοιμάζουμε το σύνολο των μέσων υγειονομικής παρακολούθησης για το σενάριο της επιδημίας”, σημείωσε ο υπουργός. “Βρισκόμαστε σε αναμονή, σε προσαρμογή”, πρόσθεσε.

“Επιδημία” εξήγησε, “είναι όταν λες: ‘ο ιός κυκλοφορεί δεν μπορούμε να τον αναχαιτίσουμε’, όταν λες: ‘δεν εντοπίζονται όλοι οι ασθενείς…'”. “Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο πριν από την επιδημία”, σημείωσε.

γαλλια ιος

Στην Ιταλία, επισήμανε ο Βεράν, “σχεδόν το σύνολο των ασθενών εντοπίζεται σήμερα σε δύο γεωγραφικές τοποθεσίες. Δεν υπάρχουν ίχνη κυκλοφορίας του ιού εκτός των ζωνών αυτών”. Ως εκ τούτου, συνέχισε, “στη Ρώμη, δεν υπάρχει σήμερα ασθενής, δεν είναι μια ζώνη που να θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού”.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στη Ρώμη.

“Δεν κλείνουμε τα σύνορα γιατί κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε το κλείσιμο των συνόρων”, σημείωσε επίσης ο υπουργός.

“Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό και ιατρικό επιχείρημα σήμερα που να μας οδηγεί να σταματήσουμε τα γεγονότα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο”, όπως ο αγώνας Λυών-Γιουβέντους του Τσάμπιονς Λιγκ που προβλέπεται να γίνει αύριο Τετάρτη.

thetoc

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!