Ο Πούτιν έχει καταστρώσει σχέδιο πείνας για να δημιουργήσει προσφυγικές ροές προς την ΕΕ


Στη δημιουργία προσφυγικών ροών, που θα προκαλέσουν πιθανώς αποσταθεροποίηση εντός της ΕΕ, αποσκοπεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο Σνάιντερ εξηγεί πώς θεωρεί ότι χρησιμοποιεί ο Πούτιν προς όφελός του την επισιτιστική ανασφάλεια, αποκαλώντας την «τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής τής πείνας».

 «Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου ως το επόμενο στάδιο του πολέμου του στην Ευρώπη», ανέφερε ο ειδικός στον απολυταρχισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία για την τροφοδοσία του πλανήτη.

 Ο ιστορικός εκτιμά ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του «σχεδίου πείνας» του Πούτιν:

«Εάν ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχιστεί, δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα σαπίσουν σε σιλό, και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία θα λιμοκτονήσουν. Η φρίκη του σχεδίου πείνας του Πούτιν είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύεται να τη συλλάβει το μυαλό μας. Επίσης τείνουμε να ξεχνάμε πόσο καίριο ρόλο παίζουν τα τρόφιμα στην πολιτική», αναφέρει και σημειώνει πως το σχέδιο Πούτιν έχει τρία επίπεδα.

Πρώτον, το μπλόκο στις εξαγωγές της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να τη διαλύσει ως κρατική οντότητα.

 Δεύτερον, να προκαλέσει αστάθεια στην Ευρώπη με κύματα προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που προμηθεύονται τα σιτηρά τους από την Ουκρανία.

 

Τρίτον, μια παγκόσμια λιμοκτονία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «υπόβαθρο» για την εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Ουκρανίας.

 «Όταν ξεκινήσουν οι αναταραχές για τα τρόφιμα και θα εξαπλώνεται ο λιμός, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει την αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και την άρση όλων των κυρώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!