Ο ΠΟΥ βαφτίζει με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου τις παραλλαγές του κορονοϊού


Ένα νέο σύστημα ονομασίας ανακοίνωσε ο ΠΟΥ για τις παραλλαγές του κορονοϊού, οι οποίες πλέον θα βαφτίζονται με διάφορα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Έτσι, η παραλλαγή B.1.1.7 που είναι γνωστή ως «βρετανική μετάλλαξη» επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Αντίστοιχα, η παραλλαγή Β.1.351, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, λέγεται πλέον «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma).

Σχετική λίστα με όλες τις ονομασίες των παραλλαγών έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

 Οι επιστημονικές ονομασίες της κάθε παραλλαγής θα συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στους ειδικούς, ωστόσο ο ΠΟΥ δεν θα τις χρησιμοποιεί πια στις καθημερινές του ενημερώσεις.

Γιατί έγινε η αλλαγή
Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε αφενός για να είναι οι μεταλλάξεις του ιού πιο εύκολες στην προφορά και την απομνημόνευση και αφετέρου «για να αποφεύγονται οι στιγματισμοί και οι διακρίσεις», με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής.

Πράγματι, στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε συστηματικά το κινεζικό κράτος για την πανδημία. Συχνά έκανε λόγο για τον «κινεζικό ιό» ή τον «Κουνγκ Φλου».

 
Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική χώρα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις επιθέσεις ανθρώπων ασιατικής καταγωγής, σε σημείο που το Κογκρέσο αποφάσισε να ψηφίσει νόμο για την ενίσχυση της καταπολέμησης του φαινομένου, τον «Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19».

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!