Ουκρανία-κορονοϊός: Η κατάσταση μετατρέπεται γρήγορα από δύσκολη σε καταστροφική


Η κατάσταση στην Ουκρανία μετατρέπεται γρήγορα από δύσκολη σε καταστροφική όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού και η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν ρεκόρ 8.899 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνουν τους 411.093. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την 30ή Οκτωβρίου και ανερχόταν σε 8.312 κρούσματα.

Παράλληλα, οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν σε 7.532, από τους 7.375 την προηγουμένη.

“Η κατάσταση μετατρέπεται γρήγορα από δύσκολη σε καταστροφική. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το αναπόφευκτο – είναι αδύνατο να περάσουμε εύκολα το δεύτερο κύμα”, σημείωσε ο Στεπάνοφ.

“Αν οι Ουκρανοί συνεχίσουν να παραβλέπουν τους κανόνες ασφαλείας, δεν θα αποφύγουμε μια καταστροφή. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας”, πρόσθεσε.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε ραγδαία στα τέλη του Σεπτεμβρίου και παρέμεινε σταθερά υψηλός κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ωθώντας την κυβέρνηση να παρατείνει μέτρα καραντίνας που έχει επιβάλει έως το τέλος του έτους.

Η Ουκρανία επέβαλε αυστηρό lockdown τον Μάρτιο, αλλά χαλάρωσε τα μέτρα καραντίνας που είχε υιοθετήσει τον Μάιο. Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορεί ταυτοχρόνως να διαφυλαχθεί η οικονομία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία θα εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα καραντίνας αν τα κρούσματα αυξηθούν σε 11.000 ως 15.000 καθημερινά. Επίσης είχε προειδοποιήσει ότι οι πόροι του συστήματος υγείας θα εξαντληθούν αν ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπεράσει τα 20.000.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!