Ουγγαρία: Απαγορεύουν με νόμο την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια


Θα μπορούσε ο τίτλος να είναι και «επιστροφή στον Μεσαίωνα». Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, όπου το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων, ενέκρινε νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε προτείνει η κυβέρνηση Ορμπάν, αναφέρει ότι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν παιδιά και οι ανύπαντροι μόνο αφού λάβουν ειδική άδεια από το υπουργείο Οικογενειακών Θεμάτων.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ουγγαρία απαγορεύεται ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου.

Παράλληλα το κοινοβούλιο τροποποίησε το Σύνταγμα, περιλαμβάνοντας καμία δωδεκαριά νέα άρθρα, μεταξύ τους και ένα που ορίζει την οικογένεια ως την ένωση μεταξύ ενός πατέρα, που είναι άνδρας, και μιας μητέρας, που είναι γυναίκα, τροποποιώντας το ήδη υπάρχον άρθρο προκειμένου να αποκλείονται άλλοι τύποι οικογενειών.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις βάσει των οποίων ανύπαντροι ή μέλη των οικογενειών μπορούν να υιοθετούν παιδιά, «ο βασικός κανόνας είναι ότι μόνο παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν ένα παιδί, και αυτό σημαίνει ένας άνδρας και μία γυναίκα που είναι παντρεμένοι», αναφέρει η υπουργός Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα.

Μέχρι πρότινος τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να υιοθετούν παιδιά, αν ο ένας σύντροφος υπέβαλε αίτηση υιοθεσίας ως ανύπαντρος. Η υπουργός Οικογενειών Θεμάτων Καταλίν Νόβακ είναι μια συντηρητική πολιτικός που προωθεί το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας.

 

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!