Οι δύο ερωτήσεις που κάνει ο Jeff Bezos, όταν θέλει να προσλάβει κάποιον


Οι δύο ερωτήσεις που κάνει ο Jeff Bezos, όταν θέλει να προσλάβει κάποιον

Ο Jeff Bezos είναι σταθερά ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους του πλανήτη. Και είναι επίσης γνωστό πως όταν ξεκίναγε την Amazon -και για αρκετά χρόνια- έκανε ο ίδιος πολλά από τα tasks εντός της εταιρίας. Ένα από αυτά ήταν και οι προσλήψεις. Ναι, ο νεαρός τότε Bezos έκανε ο ίδιος τις προσλήψεις.

Μια τέτοια ιστορία έρχεται ΄τώρα στην επιφάνεια. Η Αν Χάιατ, μιλώντας στο CNBC, αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν πριν 19 χρόνια, όταν πήγε στην Amazon διεκδικώντας την πρόσληψή της.

Στο πρώτο στάδιο, η υποψήφια έδωσε το βιογραφικό της στον διευθυντή προσωπικού. Ωστόσο τους επόμενους μήνες, δεν είχε κανένα νέο κι άρχισε να χάνει τις ελπίδες της. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2002 κλήθηκε για μια τελική συνέντευξη.

Από την ώρα που μπήκε στα γραφεία ξεκίνησαν οι εκπλήξεις. Η Χάιατ έμεινε άναυδη, καθώς την υποδέχθηκε ο ίδιος ο Jeff Bezos, ο οποίος της ανακοίνωσε ότι θα της κάνει την συνέντευξη. Με μόνο δύο ερωτήσεις.

Η πρώτη ερώτηση της προκάλεσε μάλλον πανικό. Ο Bezos της εξήγησε ότι θα κάνει τα μαθηματικά και πήρε τη θέση του μπροστά σ’ έναν πίνακα με ένα μαρκαδόρο στο χέρι.

«Θέλω να υπολογίσεις τον αριθμό των παραθύρων στην πόλη του Σιάτλ», της είπε. «Προς στιγμήν τρομοκρατήθηκα», λέει η Χάιατ. Αμέσως όμως έκανε μία παύση για να σκεφτεί τον σκοπό της ερώτησης. «Θέλει να δει πώς λειτουργεί το μυαλό μου, σκέφτηκα. Θέλει να δει αν μπορώ να σπάσω ένα περίπλοκο πρόβλημα σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια. Μπορώ να το κάνω. Του είπα ότι θα άρχιζα με τον αριθμό των κατοίκων του Σιάτλ, που ευτυχώς υπολόγισα σωστά γύρω στο ένα εκατομμύριο. Στη συνέχεια, του είπα ότι καθένας τους θα έχει από ένα σπίτι, ένα μεταφορικό μέσο, ένα γραφείο που πηγαίνει ή σχολείο. Όλα τους θα διαθέτουν παράθυρα», εξηγεί.

Ως εκ τούτου πρότεινε να υπάρξει εκτίμηση στο μέσο όρο όλων αυτών των δεδομένων και ξεκίνησαν με τον μέλλοντα εργοδότη της να κάνουν αριθμητικές πράξεις, που στηρίζονταν σε κάθε πιθανό σενάριο, ομάδα, προβλήματα και τρόπους να συμπεριλάβουν τις εξαιρέσεις στους υπολογισμούς.

«Ένιωθα λες και μιλούσα ώρες, όσο ο Bezos γέμιζε τον πίνακα με αριθμούς. Είμαι σίγουρη ότι χρειάστηκαν πάνω από 10 λεπτά. Θυμάμαι ακόμα τη συγκίνηση που ένιωσα όταν έγραψε την τελική εκτίμηση. Κύκλωσε τον αριθμό. ”Φαίνεται περίπου σωστό”, είπε. Ευτυχώς», θυμάται.

Η δεύτερη ερώτηση ήρθε αμέσως μετά. Αυτή ήταν πιο προβλέψιμη: «Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;». Η Χάιατ επισημαίνει ότι κάθε υποψήφιος για μια νέα θέση θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει απάντηση.

«Μετά από τόσα χρόνια, γνωρίζοντας τον Bezos, καταλαβαίνω τώρα γιατί μου έκανε μόνον αυτές τις δύο ερωτήσεις. Ήθελε να δει τις δυνατότητές μου θέτοντας ερωτήματα που θα του αποκάλυπταν αν είχα το θάρρος και τις δυνατότητες να τρέξω με τους ρυθμούς του και αν είμαι γενναία για να κάνω άλματα μαζί του και να ανέβω επίπεδο», λέει και συμπληρώνει: «Μέχρι το τέλος της συνέντευξης, ξέραμε και οι δύο ότι θα έκανα τα πάντα για να πετύχω».

Όταν η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, η Χάιατ κέρδισε την πρόσληψή της. Μόνο που κι εκεί, ο Bezos ήταν αντισυμβατικός. Κι αυτό επειδή της παραχώρησε ένα γραφείο μόλις ένα μέτρο μακριά από το δικό του. Ήταν το πιο κοντινό στο δικό του μέσα στην Amazon.

.itspossible.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!