Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κλειστές οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μέχρι το τέλους Μαρτίου


Με απόφασή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναστέλλει μέτο τέλος Μαρτίου όλες τις λειτουργίες και τις τελετές στις εκκλησίες των Μητροπόλεων που είναι στη δικαιοδοσία του, μεταξύ αυτών και των νησιών της Ελλάδας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει πως μετά και από σχετικές αποφάσεις που ήδη πήραν μερικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου «σήμερα γενικεύεται για όλες τις επαρχίες του η εκκλησιαστική απόφαση και εντολή να ανασταλούν όλες οι θρησκευτικές ιερουργίες, εκδηλώσεις και τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, εκτός από την προσωπική προσευχή των Χριστιανών στους ναούς που θα παραμείνουν ανοικτοί όπως μέχρι τώρα. Η απαγόρευση αυτή θα αναθεωρηθεί αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός».

Το ανακοινωθέν «επαναλαμβάνει με έμφαση την έκκληση του προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστον τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξη και την προστασία του κοινωνικού συνόλου», ενώ παράλληλα «υπογραμμίζει την ανάγκη να υπακούσουν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό».

Το κείμενο του ανακοινωθέντος (από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου):

«Καθώς συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, και δη και επιτείνεται η κρίσις του κορωνοϊού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί την κατάστασι με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πιστών του και έναντι όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων και σε συνέχεια του Ανακοινωθέντος της 11ης Μαρτίου ε.ε., κατόπιν συσκέψεως των Ιεραρχών του στην Πόλη, ανακοινώνει τα εξής:

1.Eπαναλαμβάνει με έμφασι την έκκλησι του προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστον τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξι και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

2.Εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας με το οποίο εργάζονται οι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας και τους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τόσο για τις υπεράνθρωπες και εξαντλητικές προσπάθειες τους να βοηθήσουν τους πάσχοντας συνανθρώπους, όσο και για τον κίνδυνο τον οποίο εν γνώσει τους διατρέχουν, συγχρωτιζόμενοι με τους προσβληθέντες από τον ιό covid-19.

3.Υπογραμμίζει την ανάγκη να υπακούσουν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό.

4.Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων που ήδη πήραν μερικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, σήμερα γενικεύεται για όλες τις επαρχίες του η εκκλησιαστική απόφασις και εντολή να ανασταλούν όλες οι θρησκευτικές ιερουργίες, εκδηλώσεις και τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, εκτός από την προσωπική προσευχή των Χριστιανών στους ναούς που θα παραμείνουν ανοικτοί όπως μέχρι τώρα. Η απαγόρευσις αυτή θα αναθεωρηθεί αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός.

5.Στα απανταχού Πατριαρχικά και Σταυροπηγιακά Μοναστήρια θα τελούνται κανονικά οι ιερές ακολουθίες από τις Αδελφότητες τους, δεν θα γίνωνται όμως δεκτοί προσκηνυταί εκ του κόσμου.

6.Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας αποφάσεως και η λειτουργία των Πατριαρχικών Γραφείων στο Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής θα τελούν τις νενομισμένες ιερές ακολουθίες και θα προσεύχωνται για όλο τον κόσμο και για την ταχεία παρέλευσι της δοκιμασίας».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!