Ναυάγιο στην Πύλο: Οργανωμένη προσπάθεια να ζητηθούν τεράστιες αποζημιώσεις από τη χώρα «βλέπει» ο Μηταράκης


Την άποψη ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι παράνομες αφίξεις μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

«Εμείς προλαβαίνουμε τις παράνομες αφίξεις στα σύνορα, με σκάφη του Λιμενικού και με δυνάμεις της Αστυνομίας και τεχνικά μέσα στα σύνορα», είπε στο Open ο Νότης Μηταράκης.

Μάλιστα ανέφερε ότι το πλοίο που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου είχε κάνει αρκετές φορές το δρομολόγιο Λιβύη-Ιταλία. «Είναι μία μεγάλη μπίζνα. Το εν λόγω πλοίο που βυθίστηκε, υπάρχουν αναφορές πως είχε κάνει το ίδιο δρομολόγιο 18 φορές. Όπως μαθαίνουμε οι διακινητές έβγαλαν πάνω από 5 εκατομμύρια από το συγκεκριμένο σκάφος. Φανταστείτε αυτό το σκάφος και πόσα άλλα στη Μεσόγειο, πόσα δεκάδες εκατομμύρια αποφέρουν στα κυκλώματα αυτά», τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Κόντρα με τον Γιάννη Μουζάλα για τον φράχτη

Ο Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι η χώρα πρέπει να προστατεύσει ζωές με κάθε τρόπο. «Υπάρχουν οργανώσεις στην Μεσόγειο που ενθαρρύνουν αυτές τις διελεύσεις (σ.σ. των μεταναστών). Όσο συνεχίζονται οι παράνομες αναχωρήσεις θα μπαίνουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο», είπε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8.

Σε ερώτηση εάν το λιμενικό πραγματικά βοήθησε τους μετανάστες ή είχε συμβολή στην ανατροπή του σκάφους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι μετανάστες, ο Νότης Μηταράκης απάντησε: «Το τι ακριβώς έγινε θα το δει η δικαστική έρευνα. Θα υπάρξει σίγουρα μία οργανωμένη προσπάθεια να ζητηθούν τεράστιες αποζημιώσεις από τη χώρα και κατά συνέπεια θα δημιουργηθεί ένα αφήγημα ευθύνης της χώρας.  Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε. Ένα διαρκές αφήγημα εναντίον της χώρας υπάρχει από το 2019 επειδή καταργώντας τη χώρα μας ως πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών έχουμε στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αυτούς που εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία. Το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον η πύλη εισόδου της Ευρώπη έχει χαλάσει τη δουλειά σε πολύ κόσμο», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι οι δηλώσεις του για τον φράχτη στον Έβρο διαστρεβλώνονται καθώς ο ίδιος είναι αντίθετος με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. «Αυτό που λέω και που λέγαμε και στο συμβούλιο υπουργών στην ΕΕ είναι ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ανάγκη ή όχι το όνειρο μας για μία Ευρώπη δεν είναι μία Ευρώπη με φράχτες γι’ αυτό κάναμε την συμφωνία Σένγκεν. Πού μιλάει αυτό για ανοιχτά σύνορα;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας.

«Δεν πιστεύω ότι ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να πέσει. Αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες να μην χρειάζεται», τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, που ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο οι μετανάστες να μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο πριν έρθουν στην Ευρώπη.

Ο Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι η δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης δεν σταματάει τις παράνομες διελεύσεις. «Η Ευρώπη δυστυχώς εκ του αποτελέσματος επιβραβεύει όσους πληρώνουν στους λαθροδιακινητές και περνάνε στην Ευρώπη. Είναι οι κερδισμένοι. Παίρνουν έναν μεγάλο κίνδυνο αλλά είναι κερδισμένοι. Γιατί η Ευρώπη δυστυχώς δεν τους σταματάει, δεν τους γυρίζει, δεν τους απελαύνει», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

«Η Ευρώπη δεν έχει ευθύνη για ένα απεριόριστο αριθμό αιτούντων άσυλο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά προσφοράς και ζήτησης. Για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές είναι κρίσιμο να σταματήσουμε να επιβραβεύουμε αυτούς που μπαίνουν παράνομα», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Ακούστε το ηχητικό:


διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!