ΝΑΤΟ: Υπερβολική η αντίδραση της Κίνας κατά της Ταϊβάν για την επίσκεψη Πελόζι


Η Κίνα δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά στην επίσκεψη της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν είναι λόγος για την Κίνα να αντιδρά υπερβολικά ή να απειλεί την Ταϊβάν ή να χρησιμοποιεί απειλητική ρητορική, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Reuters.

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα πολλαπλούς πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν στις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο Στενό της Ταϊβάν, μια μέρα μετά την επίσκεψη της Πελόζι.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ταϊβάν τακτικά όλα αυτά τα χρόνια, και συνεπώς αυτό δεν αποτελεί λόγο για την Κίνα να υπερβάλλει στην αντίδρασή της”, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πρόεδρος Ταϊβάν: Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε

 Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, απαντώντας στα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί.

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε ένα ταξίδι διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

«Αντίποινα» με επίδειξη ισχύος από την Κίνα 
Με εκτόξευση πολλών βαλλιστικών πυραύλων στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, απάντησε σήμερα η Κίνα στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο, σε μια απτή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.

Το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

Στην Ιαπωνία η Νάνσι Πελόζι
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έφτασε σήμερα στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία.

Λίγες ώρες πριν την άφιξή της, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νομπούο Κίσι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών. Όταν ανακοινώθηκαν τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια, το Τόκιο, στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, εξέφρασε την «ανησυχία» του.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!