
Μπορεί η διατροφή να μας προστατεύσει από τα αυτοάνοσα;
Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση, ο διαβήτης 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κοιλιοκάκη, έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την έκφραση αυτής στο εκάστοτε όργανο στόχο. Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη, το ανοσοποιητικό μας μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τις τροφές.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει γράψει και το βιβλίο “Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή” (εκδόσεις Μίνωας), που μας μυεί στην έννοια της “ανοσοπροστατευτικής” διατροφής. Ας δούμε όμως με λίγα λόγια πώς λειτουργούν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό οι τροφές.
Η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, με δεδομένο ότι μέσω αυτών παρέχονται όλα τα συστατικά που θωρακίζουν αποτελεσματικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την εξέλιξη του ανθρώπινου αμυντικού συστήματος αρκεί να σκεφθείτε το εξής: όταν γεννιέται ένα παιδί το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται σε σημείο “μηδέν” και για το λόγο αυτό, προφυλάσσεται σε ένα εντελώς προστατευμένο περιβάλλον. Η ανάπτυξη και ωρίμανση του ανοσοποιητικού του θα επέλθει μέσα από την τροφή που καταναλώνει και που για τους πρώτους μήνες, αυτή είναι το μητρικό ή το συνθετικό γάλα (εμπλουτισμένο σε θρεπτικές ουσίες) για τις μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Και οι δύο τύποι γάλακτος είναι ανώτατης βιολογικής αξίας και προσφέρουν (κυρίως το μητρικό) μία πλειάδα θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για τον σχηματισμό των ειδικών μηχανισμών άμυνας των παιδιών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο olivemagazine.gr