Με στίχο του Καβάφη το μήνυμα του επισμηναγού Γιακουμή:Τιμή σε εκείνους που φυλάγουν Θερμοπύλες


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα το «Όχι» του ‘40, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο στη συγκυρία που διανύουμε με την αστάθεια που δημιουργεί στην Ευρώπη ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία και τα νεοοθωμανικά οράματα του Ερντογάν.
Μεγαλειώδης ήταν η φετινή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τα βλέμματα των περίπου 20.000 θεατών να τραβούν τα νεοαποκτηθέντα αεροσκάφη RAFALE αλλά και τα τεθωρακισμένα MARDER.

Ρίγη συγκίνησης
«Ελληνίδες, Έλληνες, ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η γενιά του ‘40 υπερασπίζοντας την πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης».

Με αυτό το μήνυμα, με στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, συγκίνησε το πλήθος που παρακολουθούσε την επίδειξη με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς στον αέρα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ένα φορτισμένο μήνυμα, απάντησε μέσω ασυρμάτου, στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων,

«Κύριε Επισμηναγέ, τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του ‘40 για την ελευθερία μας. Και μαζί όλους εσάς, στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς που διασφαλίζετε την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία μας. Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Τα RAFALE & τα MARDER
Τα μαχητικά RAFALE με «γαλλικές ριπές» έσκισαν τον ουρανό, εντυπωσιάζοντας τους πολίτες που παρακολουθούσαν με δέος.

Το ίδιο και τα τεθωρακισμένα MARDER που έλαμψαν στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση πριν προωθηθούν στον Έβρο. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έδωσαν το «παρών» σε στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα, καθώς τα πρώτα εξ’ αυτών έφτασαν στη χώρα πριν από 11 ημέρες, στις 17 Οκτωβρίου.

Εντυπωσιακοί ελιγμοί από την ομάδα ΖΕΥΣ, MIRAGE και F-16, αλλά και το ιστορικό SPITFIRE στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Το έμψυχο δυναμικό του ελληνικού στρατού κέρδισε τις εντυπώσεις. Οι σκληροτράχηλοι ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού απέσπασαν ενθουσιώδες χειροκρότημα από το πλήθος που βρέθηκε στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

Σε άψογους σχηματισμούς παρήλασαν οι Καταδρομείς, τα «πράσινα μπερέ» και ο λόχος ειδικής σύνθεσης αποτελούμενος από αλεξιπτωτιστές και χιονοδρόμους.

Στον Θερμαϊκό βρέθηκε και η φρεγάτα αλλά και το πλωτό μουσείο, το αντιτορπιλικό «Βέλος».

Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Β. Ελλάδος και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων.

Γεμάτοι εθνική περηφάνεια, χιλιάδες Έλληνες παρακολούθησαν τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση με σημαίες στα χέρια. Τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση έκλεισαν τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, ενώ παρελάσαν το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα.

Η κορωνίδα του πολεμικού ναυτικού
Το Πολεμικό Ναυτικό, κάθε χρόνο στις εθνικές επετείους δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να επισκεφθούν τα πολεμικά πλοία στον Πειραιά.

Φέτος η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Ρίτσος» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η φρεγάτα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το αρχηγείο στόλου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από αέρος, αντίπαλα πλοία αλλά και υποβρύχια.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!