Μετρό: Τέλος Ευαγγελισμός και Άγιος Δημήτριος – Αλλάζουν όνομα


Αλλάζουν ονομασία δύο σταθμοί του μετρό όπως ανακοίνωσε η εταιρία. Σε λίγους μήνες οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Αγιος Δημήτριος – Αλέκος Παναγούλης» θα αποτελέσουν παρελθόν. Οι νέοι σταθμοί ονομάζονται «Παύλος Μπακογιάννης» και «Αλέκος Παναγούλης». Πότε αναμένεται να τεθούν οι ισχύ η αλλαγές.

Η εταιρία Αττικό Μετρό πήρε την απόφαση να αλλάξει την ονομασία σε δύο από τους σταθμούς. Σε λίγους μήνες οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Αγιος Δημήτριος – Αλέκος Παναγούλης» θα αποτελέσουν παρελθόν. Ο σταθμός του μετρό Ευαγγελισμός θα πάρει την ονομασία Παύλος Μπακογιάννης και αυτός του Αγίου Δημητρίου θα λέγεται πια μόνο Αλέκος Παναγούλης,. Οι σχετικές αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 30 Απριλίου του 2020.

Η Αττικό Μετρό σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση πως με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του πολιτικού και δημοσιογράφου στον σταθμό του δικτύου στον Ευαγγελισμό.
Advertisement

Ταυτόχρονα ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος – Αλέκος Παναγούλης» μετονομάζεται σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό Α.Ε. Αναφέρει:

«Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης» αναφέρει η εταιρεία. Οπως σημειώνει, η απόφαση ελήφθη καθώς «η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της» ενώ «η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία».

«Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της. Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3 μετονομάζεται σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρηθεί στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.

Παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό τμήμα της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό δύο μονίμων εγκαταστάσεων στους ανωτέρω σταθμούς με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα τιμώμενα πρόσωπα.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!