Τα μεζεκλίκια της λαχαναγοράς στο Ρέντη κλέβουν την παράσταση με τις πεντανόστιμες λιχουδιές τους και προτείνουν δυο χορταστικές συνταγές.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχάρι
100 γραμμ. ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
250 γραμμ. ώριμες ντομάτες
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
1 κιλό φλάσκες μελιτζάνες
150 γραμμ. κεφαλοτύρι
80 γραμμ. βούτυρο, 80 γραμμ. αλεύρι, 800 ml γάλα
Aλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Κόβουμε σε μερίδες το μοσχάρι. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και στη συνέχεια και το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις ντομάτες και το ανάλογο νερό. Τέλος
ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 2 ώρες περίπου.
Για τον πουρέ μελιτζάνας: Τρυπάμε και ψήνουμε στο φούρνο τις μελιτζάνες για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Αν έχουμε εστία γκαζιού, τις τελειώνουμε στη φωτιά για καλύτερο αποτέλεσμα.
Κάνουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ και προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες ανακατεύοντας δυνατά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τυρί και τέλος τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε το κρέας πάνω στον πουρέ μελιτζάνας προσθέτοντας προαιρετικά μια καυτερή πιπεριά και ψητά ντοματίνια.

Κεφτέδες με σάλτσα ντοµάτας & γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τους κεφτέδες:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 2 μέτρια κρεμμύδια
Ψίχα από 5 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό
2 αυγά
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
Μισό ματσάκι μαϊντανό και λίγο δυόσμο ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150 ml ελαιόλαδο
1,5 κ.σ. πελτέ ντομάτας, μισό ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης, 2 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα κύμινο, αλάτι και πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού:
500 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για τους κεφτέδες: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πλάθουμε τον κιμά με το ψωμί, τα αυγά, την ντομάτα και τα μυρωδικά. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το πλάσιμο σε κεφτέδες.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι κα προσθέτουμε τον πελτέ μαζί με τα μπαχαρικά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε αφήνοντας τη σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Για τη σος γιαουρτιού: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και είναι έτοιμη.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να κρατήσει το περιττό λάδι. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να γλασάρει. Ρίχνουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 1 λεπτό. Σερβίρουμε μαζί με σος γιαουρτιού.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.