Μαρόκο: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον φονικό σεισμό – Τον απόλυτο τρόμο περιγράφουν οι Έλληνες που ήταν στην χώρα


Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το Μαρόκο, καθώς ξεπερνούν πλέον τους 1000 οι νεκροί από τον σεισμό  και ολόκληρα χωριά φέρεται να έχουν ισοπεδωθεί. Οι Έλληνες που ήταν στο Μαρακές συμμετέχοντας σε συνέδριο είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μεταφέρουν τον τρόμο που έζησαν.

Ο σεισμός έπληξε το κεντρικό Μαρόκο. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200. Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 23:11 τοπική ώρα (22:11 ώρα Ελλάδας), είχε μέγεθος 6,8 βαθμών. Ένας μετασεισμός 4,9 βαθμών σημειώθηκε 19 λεπτά αργότερα. Το επίκεντρο βρισκόταν σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή της οροσειράς High Atlas, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές, ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού. Εκεί όμως τα κτίρια κατέρρευσαν επάνω στους ανθρώπους.

Πολλά από τα θύματα πιστεύεται ότι βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές, με επιβεβαιωμένους θανάτους στις επαρχίες και τους δήμους του Μαρακές, αλ-Χαούζ, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Τσιτσάουα και Ταρουντάντ.

«Είμαστε 21 σύνεδροι. Είμαστε όλοι καλά. Νιώσαμε αρκετά έντονα τον σεισμό. Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή, Νιώσαμε για αρκετή ώρα τα πρώτα σεισμικά κύματα, τα οποία στην αρχή ήταν χαλαρά, αλλά στη συνέχεια εντάθηκαν», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, που συμμετείχε στο Συνέδριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το πιο τρομακτικό ήταν η διάρκειά του, που έφτασε τα τρία λεπτά. «Σκέφτηκα ότι τελειώνουμε εδώ. Ήταν φοβερό», δήλωσε η Καίτη Τστούρα, κάτοικος Μαρακές και προσθέτει: «Ήταν κάτι φοβερό. Να μην το νιώσει άνθρωπος. Στην αρχή ήταν ένας υπόκωφος θόρυβος. Για τρία λεπτά κυριολεκτικά εσείετο ο τόπος.» Ακούσαμε κτίρια να γκρεμίζονται. Αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος.

Ο Μιχάλης Προμπονάς που συμμετείχε στο συνέδριο λ,  δήλωσε ότι «ο σεισμός ήταν πού μεγάλος. Άρχισε να κουνιέται το δωμάτιο. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους». «Φοβηθήκαμε στην αρχή», λέει ο ελληνομαροκινός κάτοικος του Μαρακές Τζαμάλ Μπακατί.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!