Μάτι: Ένας χρόνος μετά – Το χρονικό της μεγάλης τραγωδίας


Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και άφησε μόνο στάχτη και αποκαΐδια σε έναν από τους αγαπημένους  κοντινούς παραθεριστικούς προορισμούς των Αθηναίων.

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στη περιοχή, με τους κατοίκους να μετρούν ακόμα τις πληγές τους την ίδια ώρα που προσπαθούν να της ξαναδώσουν πνοή, μετά την μεγάλη τραγωδία. Οι παραθεριστές έχουν μειωθεί και στην περιοχή μόνο οι κάτοικοι προσπαθούν να ακολουθήσουν την καθημερινότητά τους στο Μάτι, σε μια απόπειρα να αφήσουν πίσω τους τη τραγωδία.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη φωτιά με τις ενδείξεις να καταγράφουν ως ώρα έναρξης της τις 16.50. Από νωρίς το μεσημέρι, τεράστια πυρκαγιά μαινόταν στην Κινέττα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Οι άνεμοι έπνεαν ισχυροί και μία απότομη αλλαγή της πορείας τους ενίσχυσε την πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη με αποτέλεσμα εντός λίγης ώρας να φτάσει στον Νέο Βουτζά, να περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος και να φτάσει στο Μάτι του δήμου Μαραθώνος, ενώ στη συνέχεια εξαπλώθηκε και προς τη Ραφήνα.

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε εντός λίγων λεπτών, όμως η πορεία της φωτιάς απεδείχθη ανεξέλεγκτη. Ο Νέος Βουτζάς κάηκε, το Λύρειο Ίδρυμα πρόλαβε στο παρά πέντε να εκκενωθεί , λίγο πριν παραδοθεί το κτίσμα στις φλόγες, ενώ η εκτίμηση των αρμόδιων αρχών ότι η λεωφόρος Μαραθώνος θα λειτουργήσει ως φυσική αντιπυρική ζώνη, δεν επαληθεύθηκε. Ο πανικός ξεκίνησε όταν η φωτιά έγινε ανεξέλεγκτη κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνας. Οι προσπάθειες κατάσβεσης δείχνουν να μην επαρκούν. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 100 χλμ την ώρα και τροφοδότησαν τη πυρκαγιά που μέσα σε λίγα λεπτάδιασχίζει τη Λ. Μαραθώνος και ξεφεύγει προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι.

Τα χρονικά περιθώρια διαχείρισης και προειδοποίησης για την πορεία της πυρκαγιάς ήταν ασφυκτικά, καθώς η ταχύτητα ήταν ιλλιγιώδης. Η πυρκαγιά βρήκε τους παραθεριστές και τους κατοίκους στο Μάτι απροετοίμαστους, με τους περισσότερους, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες, να ενημερώνονται από την τηλεόραση για τη φωτιά που κατακαίει την Κινέττα και να καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι από πυρκαγιά, λόγω των καπνών που τους έπνιγαν.

Στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν άλλοι κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Μαραθώνος προκαλώντας κομφούζιο στους δρόμους και άλλοι κινήθηκαν προς τις παραλίες, με πολλούς να εγκλωβίζονται στους δαιδαλώδεις δρόμους της περιοχής με την προβληματική ρυμοτόμηση.

Πριν τις 7 το απόγευμα η φωτιά έχει ήδη φτάσει στις παραλίες. Οι εικόνες με τους ανθρώπους που στέκονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι έκαναν το γύρο του κόσμου. Τα αποκαΐδια τραυματίζουν σοβαρά πολλά άτομα που μεταφέρονται με εγκαύματα στα νοσοκομεία. Η διάσωση των κατοίκων που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την Αργυρά Ακτή γινόταν μέχρι αργά το βράδυ από πλοία του Λιμενικού αλλά και από ιδιώτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τον κόσμο.

Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε ένα μεγάλο μέρος των σπιτιών, ενώ δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί, ενώ άλλοι πνίγηκαν περιμένοντας να σωθούν. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, μαζί με όσους διασώθηκαν αλλά υπέκυψαν στη συνέχεια στα εγκαύματα τους έφτασε τους 102 νεκρούς και αποκαλύφθηκε την επόμενη μέρα, καθώς όλο το βράδυ οι πληροφορίες για το μέγεθος της τραγωδίας ήταν συγκεχυμένες.

Απανθρακωμένα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα, στάχτες, αποκαΐδια, λαμαρίνες από τα αυτοκίνητα και σπασμένα γυαλιά συνέθεταν το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Το μεγαλύτερο δράμα γράφτηκε μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας, εκεί που βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι οι περισσότεροι από αυτούς σφιχταγκαλιασμένοι. Αναζητούσαν μία πρόσβαση προς τη θάλασσα μία πόρτα, ωστόσο μέσα στον πανικό και τους καπνούς αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Τα στενά περάσματα, οι καπνοί, δέντρα στη μέση των περασμάτων και η πίεση εκείνης της στιγμής είναι κάποιοι από τους λόγους που συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτού του δράματος.

Ο γολγοθάς των συγγενών των θυμάτων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με την ταυτοποίηση των σορών να κρατάει για μέρες. Η φωτιά είχε αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά των θυμάτων, με τους ιατροδικαστές να βρίσκονται ενώπιον ενός αποτρόπαιου θεάματος. Πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να ταυτοποιήσουν όλοι οι συγγενείς τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στις φλόγες, ενώ αρκετούς μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά, αρκετοί διασωθέντες υπέκυψαν στα εγκαύματα τους ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των νεκρών στους 102.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!