Ο Λευτέρης Πετρούνιας, με ένα ακόμα χρυσό στο παλμαρέ του, υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 θα είναι πανέτοιμος να κατέβει ως φαβορί για την ολυμπιακή πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης.

Ο θαυμασμός είναι μια λέξη που μοιάζει θαμπή μπροστά στο μεγαλείο αθλητικής προσήλωσης στο στόχο του. «Αυτό που επιχείρησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα, µε δεδοµένο τον τραυµατισµό του αλλά και το προγραµµατισµένο ραντεβού για χειρουργική επέµβαση, είναι άθλος. Μόνο ο συγκεκριµένος αθλητής θα µπορούσε να το κατορθώσει. Είµαι πολλά χρόνια στον αθλητισµό, αλλά δεν θυµάµαι παρόµοια περίπτωση» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο ΕΘΝΟΣΠΟΡ ο γνωστός χειρουργός Γιώργος Τσικούρης.

Όπως εξήγησε, «η ρήξη δύο εκατοστών στον υπερακάνθιο τένοντα είναι µια σοβαρή περίπτωση και χρήζει χειρουργικής επέµβασης. Ο αθλητής θα έπρεπε να είχε φρικτούς πόνους — ειδικά στις ασκήσεις που επιβαρύνουν τον τένοντα, κι αυτές είναι ο σταυρός, η οριζοντίωση και η περιστροφή. Οι αθλητές των κρίκων, εάν δεν έχουν το 100% της δύναµης στους τένοντες, δεν µπορούν να σταθούν ακίνητοι. Αντίθετα, ο Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραµµα. Σίγουρα θα είχε µεγάλη επιβάρυνση και πολύ πόνο. Υπολογίζω δε πως εξαιτίας αυτού του προβλήµατος η δύναµή του θα µπορούσε να είναι µειωµένη ακόµα και κατά 30%. Για όλους αυτούς τους λόγους, το συγκεκριµένο χρυσό είναι µια υπερφυσική επίδοση. Όταν ένας άνθρωπος ειδοποιείται ότι θα κάνει µια σοβαρή εξέταση —και πολύ περισσότερο ένα χειρουργείο—, προετοιµάζεται ψυχολογικά. Το µυαλό συγχρονίζεται και προσαρμόζεται. Υπό αυτή την έννοια, η προσπάθεια του Πετρούνια έχει ακόµα µεγαλύτερο βαθµό δυσκολίας, καθώς έπρεπε να διαχωρίσει τον αγώνα του για το µετάλλιο από τη δοκιµασία του χειρουργείου».

Ο ολυμπιονίκης όχι απλά έφυγε με το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα, αλλά έκανε και το τέταρτο χρυσό σερί του μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς στο Ρίο το 2016 (πρωτιά στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης AGF Trophy 2017, χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κλουζ το 2017, χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γλασκόβη το 2018). Βέβαια, η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο της Ντόχα είχε έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας, καθώς ήταν ήδη τραυματισμένος, μάλιστα με προγραμματισμένο χειρουργείο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου στη Γενική Κλινική του Ανσί από τον Laurent Lafosse, αυθεντία στα χειρουργεία ώμου. Τον Έλληνα ολυμπιονίκη συνόδευσε στη Γαλλία ο γιατρός της ΕΓΟ Οδυσσέας Παξινός.

Λίγες ώρες μετά την επέμβασή του, ο 27χρονος υπεραθλητής (θα μπει στα 28 στις 30 Νοεμβρίου) πόσταρε την πρώτη του φωτογραφία στο Instagram γράφοντας: «Όλα πήγαν καλά! Έχω ακόμη αγωνία μέχρι να ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση με επιτυχία και σε τρεις μήνες περίπου ευελπιστώ ότι θα είμαι πάλι πίσω στην προπόνησή μου. Η αγάπη και η δύναμη που μου δώσατε για να ανέβω στους κρίκους πριν από λίγες ημέρες θα είναι η ώθησή μου και για την ανάρρωσή μου. Ευχαριστώ από καρδιάς το γιατρό μου Οδυσσέα Παξινό, που βρίσκεται δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, τον δρα Lafosse και το ιατρικό του επιτελείο, που με φρόντισαν και με έκαναν να νιώθω ασφαλής. Ευχαριστώ την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, που μερίμνησε για όλα. Ευχαριστώ τον καθένα σας ξεχωριστά για το κουράγιο που μου δίνετε. Δύσκολος αυτός ο αγώνας που ξεκίνησε σήμερα, αλλά είμαστε μαθημένοι στους αγώνες και θα τα καταφέρουμε…». Λίγες μέρες μετά ο αθλητής έκανε την πρώτη του βόλτα στη Γαλλία, συνοδευόμενος από την αγαπημένη του Βασιλική Μιλλούση που βρίσκεται μαζί του και τον στηρίζει σε κάθε του βήμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί, η επάνοδος του Έλληνα αθλητή στις προπονήσεις και σε πλήρεις αγωνιστικούς ρυθμούς αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες, ενώ σε πέντε μήνες θα είναι απόλυτα ικανός να επιστρέψει στους αγώνες. Μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης (4-13 Οκτωβρίου 2019), θα είναι πλέον πανέτοιμος να διεκδικήσει ως μεγάλο φαβορί την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Στο Παγκόσμιο της Στουτγκάρδης το εισιτήριο για Τόκιο θα πάρουν αυτόματα οι τρεις νικητές των μεταλλίων σε κάθε όργανο.

Δείτε τα βίντεο που ανέβηκαν στα social media.