Κρητικόπουλο μένει σπίτι και διαβάζει Καζαντζάκη


Ο νους μας ήταν έξω στον ήλιο και τον πετροπόλεμο…

Mία φράση από το βιβλίο Αναφορά στο Γκρέκο που πολλοί φέρνουν στο μυαλό τους, αυτή την περίοδο που έχουμε τέσσερις τοίχους γύρω μας και μια πόρτα κλειστή μπροστά μας.

Είναι δύο μονάχα λόγια από το απόσπασμα που επέλεξε ο μαθητής της Ε΄τάξης του 19ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, Σταύρος Φωτεινάκης, ο οποίος συμμετείχε στον μαραθώνιο ανάγνωσης που διοργανώνει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.

Πρόκειται για το πρώτο παιδί που αποφάσισε να στείλει το δικό του βίντεο στο μουσείο, σε μία δράση που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, την 1η Απριλίου.

Η ιδέα ήρθε από το αδελφοποιημένο Μουσείο του ποιητή Χουάν Ραμόν Χιμένεθ Casa Museo Fundacin Zenobia – Juan Ramn Jiménez στο Moguer της Ισπανίας. Το Μουσείο Καζαντζάκη θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο ισπανικό μουσείο, για αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία που περνάει η χώρα.

Η διευθύντρια του μουσείου, κ. Βαρβάρα Τσάκα, αναφέρει στην εφημερίδα “Πατρίς” πως με αυτό τον τρόπο, το μουσείο έρχεται κοντά στον κόσμο που δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να το επισκεφθεί.

Είναι μία παρότρυνση, να στραφούμε στη βιβλιοθήκη μας, να αφήσουμε στην άκρη για λίγο τη σύγχρονη τεχνολογία, τον υπολογιστή, το κινητό και το τάμπλετ, και να θυμηθούμε τα λόγια του κορυφαίου λογοτέχνη που στις μέρες μας έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ξανά.

Ήδη, αρκετός κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα του μουσείου. Ο Σταύρος ήταν το πρώτο παιδί ενώ το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν βίντεο και με άλλα.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!