Κρήτη: Βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία – Χάθηκαν περιουσίες μέσα σε λίγα λεπτά


Δρόμοι ανοιγμένοι στα δύο, αυτοκίνητα παρασυρμένα πάνω σε όγκους λάσπης ή το ένα πάνω στο άλλο, σπίτια και καταστήματα θαμμένα κάτω από τις λάσπες… Οι εικόνες που έρχονται από την Κρήτη είναι ασύλληπτες.

Με τα φτυάρια προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες. Τα νερά που έχουν μπει στα σπίτια τους. Μηχανήματα βγάζουν τα φερτά υλικά που έφερε ο χείμαρρος.

Μπουλντόζες ρυμουλκούν τα αυτοκίνητα που κατέληξαν στη θάλασσα της Αγίας Πελαγία, μία ημέρα μετά την βιβλική καταστροφή.

H επόμενη ημέρα της φονικής κακοκαιρίας βρίσκει τους κατοίκους στην Αγία Πελαγία με φτυάρια να προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες από τα σπίτια και τα καταστήματα τους. Είναι όλοι οργισμένοι και αναρωτιούνται πως θα συνεχίσουν την επόμενη ημέρα.

«Δεν ξέρω αν έχω το κουράγιο να το ξαναχτισω. Δε νομίζω, ευτυχώς ήταν κλειστό αλλά ήμουν πάνω δε μπορούσα να κάνω κάτι», δήλωσε στο MEGA καταστηματάρχης της περιοχής.

Οι κάτοικοι στην Αγία Πελαγία είδαν τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε ποτάμια. Αυτοκίνητα να παρασέρνονται. Περιουσίες δεκαετιών να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Η οικογενειακή επιχείρηση του Βασίλη Χριστοφάκη πλημμυρίζει τρίτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το εμπόρευμα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν πετάχτηκε στις λάσπες.

«Πέρα από το εμπόρευμα είναι και ο εξοπλισμός κατεστραμμένος, δεν έχει σωθεί τίποτα», δήλωσε ο κ. Χριστοφάκης.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από το drone που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Μία βροχή μισής ώρας ήταν ικανή να φέρει το χάος και να σπείρει το θάνατο.

Τα 15 λεπτά της καταστροφής
Περίπου 30 με 35 λεπτά έντονης βροχόπτωσης δημιούργησαν σύμφωνα με τους ειδικούς την στιγμιαία πλημμύρα, ένα τσουνάμι δέκα λεπτών που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Ούτε τα πρόσφατα αντιπλημμυρικά έργα κατάφεραν να το συγκρατήσουν τον μεγάλο όγκο του νερού.

Περιουσίες θαμμένες στη λάσπη
Εικόνες βιβλικής καταστροφής και στη Λυγαριά του Δήμου Μαλεβιζίου. Τα πάντα έχουν καταστραφεί. Λάσπη παντού. Αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα.

Οι εικόνες από τους δρόμους του Παλαιοκάστρου τρομάζουν. Ένα αυτοκίνητο παρασέρνεται από τα νερά και καταλήγει στα κάγκελα ενός σπιτιού.

Λίγα λεπτά ήταν ικανά για να πλημμυρίσουν οικίες και καταστήματα.

Η Ευαγγελία Μαρινάκη βρέθηκε στο Παλαιόκαστρο Μαλεβιζίου και η κάμερα του MEGA κατέγραψε εικόνες ασύλληπτης καταστροφής. Ο Μανώλης Βαλσαμάς, ιδιοκτήτης καφενείου, ανέφερε πως δεν ξέρει πως θα συνεχίσει την επόμενη ημέρα.

«Έχει μείνει ένας νεροχύτης, ένας πάγκος και ένα ξύλινο τραπέζι, τα υπόλοιπα φύγανε όλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», είπε.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην Κρήτη για να αποτυπώσει το μέγεθος των ζημιών και για να δρομολογηθεί το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών.

Σε κάθε πληγέντα των περιοχών Αγ. Πελαγίας, Λυγαριάς και Παλαιοκάστρου θα δοθούν άμεσα 6.000 ευρώ.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!