Κορονοϊός: Το Μεξικό ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα


Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού, Ούγκο Λόπες Γκατέλ, ανακοίνωσε σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα του. Ο Γκατέλ, γιατρός –επιδημιολόγος στο επάγγελμα, ανέφερε πως ο ένας από τους ασθενείς βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι και ο άλλος στη Σιναλόα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αν και για τον δεύτερο ασθενή εκκρεμεί μία ακόμα εξέταση, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε πως η περίπτωση αντιμετωπίζεται ως, ήδη, επιβεβαιωμένη και πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας και των δύο ασθενών δεν εμπνέει ανησυχία. Ο ίδιος, ανέφερε πως, τουλάχιστον, πέντε μέλη της οικογένειας του πρώτου ασθενούς τέθηκαν σε απομόνωση.

Ο Γκατέλ δήλωσε πως ο ένας εκ των δύο ασθενών, χωρίς να προσδιορίσει σε ποιον αναφέρεται, είχε έρθει σε επαφή με άτομο που είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρειο Ιταλία, περιοχή η οποία αποτελεί το επίκεντρο του θανατηφόρου ιού στην Ευρώπη. Πάντως, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θέλησε να υποβαθμίσει την σοβαρότητα της κατάστασης και δήλωσε: «Αυτός (ο κορωνοϊός), δεν ισοδυναμεί καν με την γρίπη», αν και μέχρι σήμερα ο Covid-19 έχει μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας από την γρίπη.

Στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο θανατηφόρος ιός τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου το 4% των κρουσμάτων απεβίωσε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Όμως, στην υπόλοιπη Κίνα οι θάνατοι από τον κορωνοϊό δεν ξεπέρασαν το 0,7%. Οι θάνατοι από την εποχική γρίπη κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 0,1%.

«Επαναλαμβάνω, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν πρόκειται για κάτι φοβερό, μοιραίο. Δεν θα πρέπει να υπάρξει κίτρινη δημοσιογραφία ή υπερβολές, ώστε να δημιουργηθεί μαζική ψύχωση, φόβος ή τρομοκρατία», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος.

 

protothema

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!