Κορονοϊός: Τα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα, προειδοποιεί η τοπική κυβέρνηση


Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ προειδοποίησε σήμερα ότι οι μολύνσεις από Covid-19 μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα συνολικά έχουν εξαπλωθεί λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στα χάμστερ.
Η Λαμ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της γιορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον στην περιοχή Κουάι Τσουνγκ, στα βόρεια της χερσονήσου Κοουλούν.
 
«Ανησυχούμε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε σε άλλες περιοχές του κόσμου συμβαίνει τώρα στο Κουάι Τσουνγκ», είπε.

Η κατάσταση αυτή δοκιμάζει τη στρατηγική της «μηδενικής Covid» που εφαρμόζει το Χονγκ Κονγκ για την εξάλειψη της νόσου. Τα σχολεία και τα γυμναστήρια δεν λειτουργούν, τα εστιατόρια κλείνουν στις 6 το απόγευμα και η αεροπορική σύνδεση με πολλούς σημαντικούς κόμβους έχει σταματήσει. 

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που είχε με υγειονομικούς αξιωματούχους η Λαμ είπε ότι υπάρχει μόνο μια «μικρή πιθανότητα» να αρθούν οι περιορισμοί στην πόλη στις 4 Φεβρουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο. Εξήγησε ότι άλλο ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Κουάι Τσουνγκ, όπου κατοικούν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, θα αποκλειστεί για 5 ημέρες.

Την Παρασκευή μπήκε σε καραντίνα ένα πρώτο κτίριο στην περιοχή αυτή, αφού 20 κρούσματα της Covid-19 συνδέθηκαν με αυτό. Τρεις φορές την ημέρα παραδίδονται τρόφιμα στους ενοίκους, οι οποίοι υποβάλλονται σε εξετάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 105 κρούσματα στο Κουάι Τσουνγκ. Συνολικά, ενδέχεται να επιβληθούν διάφοροι περιορισμοί και υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις στους 35.000 ενοίκους 16 συγκροτημάτων.

Την Τρίτη οι αρχές διέταξαν την εξόντωση περίπου 2.000 χάμστερ από 10 καταστήματα μικρών ζώων, αφού εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε έναν εργαζόμενο και στη συνέχεια 11 τρωκτικά βρέθηκαν θετικά στην Covid-19.

«Κατανοώ ότι οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων είναι δυσαρεστημένοι (…) ο στόχος μας είναι να ελέγξουμε την πανδημία», είπε η Λαμ.

Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν ανεπιθύμητα χάμστερ, καταδικάζοντας τους χειρισμούς της τοπικής κυβέρνησης και των συμβούλων της.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!