Κορονοϊός: Στους 166 οι νεκροί – Κατέληξε 73χρονη στο ΝΙΜΤΣ


Δυστυχώς, η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα μεγαλώνει, καθώς την Τρίτη (19/05) κατέληξε μία 73χρονη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελευταίο θύμα στη χώρα μας είναι μία 73χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ.

Η 73χρονη γυναίκα έπασχε από πολυοργανική ανεπάρκεια, σηπτική καταπληξία και πνευμονία και το μεσημέρι κατέληξε στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 166.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με το σύνολο των θετικών στον ιό να ανέρχεται σε 2.840. Από αυτούς, 55,1% είναι άνδρες, ενώ 616 περιστατικά σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 165 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα 95 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 136.001 κλινικά δείγματα για την διάγνωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τι είπε για το εμβόλιο

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, «με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια (με διαφορετικές τεχνολογίες) που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση 2 που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προ-κλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια το οποίο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα. Ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55 έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον νέο κορονοϊό».

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια mRNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτήν την στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες για το νέο εμβόλιο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη βέβαια την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας

Γιατί πρέπει να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία

«Πολλές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την επιστροφή των παιδιών στη σχολική τάξη. Σε κάποιες χώρες τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία των ανθρώπων. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε: «Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα, κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους».

Οι λόγοι υπέρ του επιχειρήματος για επιστροφή στα σχολεία

«Πρώτον, υπάρχει κρυφή ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση.

Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!